Ața dentară care arată cât de stresați sunteți! Cheia tehnologiei: un material inovator

Publicat: 20 iul. 2025, 10:00, de Carmen Ciripoiu, în Sănătate , ? cititori
Ața dentară care arată cât de stresați sunteți! Cheia tehnologiei: un material inovator

Stresul este adesea invizibil şi greu de cuantificat, dar acum cercetătorii americani propun o soluţie ingenioasă şi accesibilă: o aţă dentară inteligentă care poate detecta nivelul de stres din salivă.

Gândită pentru a se integra firesc în rutina zilnică, acest tip de ață dentară ar putea oferi specialiştilor în sănătate un instrument valoros pentru monitorizarea continuă a stării pacienţilor, fără teste invazive sau analize de laborator.

Ața dentară inteligentă care monitorizează nivelul de stres

Este binecunoscut faptul că folosirea aţei dentare este benefică pentru sănătatea orală, însă cercetătorii de la Universitatea Tufts din Statele Unite au transformat această practică, printr-o inovaţie tehnologică avansată. Oamenii de știință au dezvoltat o aţă dentară inteligentă care, pe lângă curăţarea dinţilor şi gingiilor, monitorizează nivelul de stres.

Rezultatele obținute sunt transmise către o aplicație de pe telefonul mobil

Dispozitivul utilizează un microcanal integrat în structura aţei dentare, care facilitează colectarea salivei. Proba astfel obţinută este ghidată către o zonă cu electrozi integraţi, unde are loc analiza biochimică prin intermediul unui senzor în miniatură. Rezultatele obţinute sunt ulterior transmise digital către o aplicaţie de pe telefonul mobil pentru vizualizare şi monitorizare.

„Ne-am propus să creăm un dispozitiv de monitorizare care să devină parte din rutina zilnică. Cortizolul este un marker al stresului prezent în salivă, deci aţa dentară ni s-a părut o alegere firească pentru a obţine zilnic o probă”, a explicat specialistul Sameer Sonkusale, profesor de inginerie şi informatică la Universitatea Tufts.

Prototipul a fost testat exclusiv în condiţii de laborator

Aţa dentară inteligentă abordează una dintre principalele provocări ale măsurării stresului: dificultatea obţinerii unor rezultate obiective.

Metodele actuale, bazate pe autoevaluare sau teste psihologice, sunt adesea influenţate de subiectivism, iar analiza cortizolului necesită de obicei probe de sânge şi analize de laborator. Utilizarea aţei dentare ar face procesul mai rapid, mai comod şi mai uşor de integrat în viaţa cotidiană, spun autorii.

Cheia tehnologiei: un material inovator

Invenţia se bazează pe un material numit eMIP (polimer imprimat molecular – electropolimerizat), care permite dispozitivului să recunoască moleculele de cortizol. Acesta funcţionează asemănător unui mulaj microscopic creat pentru o formă specifică, în acest caz, molecula de cortizol.

Utilizarea eMIP reduce semnificativ costurile şi complexitatea necesare pentru dezvoltarea unui biosenzor, notează autorii. În plus, testele au arătat că este la fel de precis ca orice alt senzor existent pentru detecţia cortizolului.

Deşi sunt necesare în continuare studii suplimentare, întrucât prototipul a fost testat până acum exclusiv în condiţii de laborator, tehnologia demonstrează un potenţial promiţător pentru aplicaţii clinice viitoare.