Atac armat în Norvegia: cinci morți și mai mulți răniți. Atacatorul, un danez înarmat cu arc, a fost arestat VIDEO

Un individ înarmat cu un arc şi săgeţi a ucis cinci oameni şi a rănit alți câțiva, miercuri seara, 13 octombrie, la Kongsberg. Orașul este situat în sud-estul Norvegiei. Poliţia norvegiană a anunțat că a arestat un suspect, transmit AFP şi Reuters.

UPDATE 09.40: Suspectul este un cetățean danez, în vârstă de 37 de ani. Există zvonuri că s-ar fi convertit la islamism, însă acestea nu au fost confirmate.

Printre primele sale victime a fost un polițist care a încercat să-l oprească.

UPDATE 08.00: Conform postului norvegian NRK, bilanţul preliminar este de cel puţin patru morţi. Poliţia a precizat că mai întâi trebuie anunţate rudele. Atacul a avut loc cu puțin înainte de 18:30 (16:30 GMT) în centrul orașului Kongsberg.

„Este normal să analizăm şi ipoteza unui act terorist„, a declarat Øyvind Aas, şeful Poliţiei din Kongsberg. „Nu este încă clar, deocamdată este prea devreme pentru a spune. (…) Timpul ne va ajuta să aflăm motivul acestui atac”, a mai precizat el.

Potrivit anchetatorilor, atacatorul a acţionat într-o arie foarte largă, pe mai multe străzi şi inclusiv într-un supermarket. Autorul atacului a fugit cu o maşină, dar a fost arestat ulterior, iar acum este interogat.

La locul atacului au fost mobilizate numeroase echipaje medicale şi de poliţie, inclusiv cu elicoptere. Răniții au fost internați în spital. Nici numărul lor și nici detalii despre starea lor nu au fost făcute publice.

Populația, anunțată prin media și Twitter

Pe Twitter, poliţia locală a anunțat că un individ a fost văzut înarmat cu un arc şi săgeţi şi că le-a folosit, ţintind mai multe persoane.

Populaţia a fost îndemnată să rămână acasă. Câteva cartiere au fost izolate, imagini la televiziune arătând o masivă desfăşurare de forţe de poliţie înarmate şi de ambulanţe. De asemenea, au fost trimise un elicopter şi o echipă de deminare. Serviciile de informaţii interne (PST) au fost alertate.

Din păcate, putem confirma că există mai mulţi răniţi şi, tot din păcate, mai multe persoane au fost ucise”, a declarat şeful poliţiei locale, Oyvind Aas, într-o conferinţă de presă. „Bărbatul care a comis acest act a fost arestat de poliţie. Potrivit informaţiilor noastre, există o singură persoană implicată„, a adăugat el.

Norvegia, ținta unor atacuri extreme

În trecut, Norvegia, o naţiune tradiţional paşnică, a fost ţinta unor atacuri comise de extremă dreapta. La 22 iulie 2011, Anders Behring Breivik a ucis 77 de persoane prin detonarea unei bombe lângă sediul guvernului din Oslo, înainte de a deschide focul asupra unui miting al tinerilor laburişti pe insula Utoya.

În august 2019, Philip Manshaus a tras mai multe focuri de armă într-o moschee de lângă Oslo, înainte de a fi blocat de credincioşi, fără a provoca răni grave. Înainte îşi împuşcase din ură rasială sora vitregă adoptivă de origine asiatică.

Mai multe proiecte de atentate islamiste au fost, de asemenea, dejucate.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole