Atac grav la democrație! Securiștii vor să-și ascundă averile de ANI !

Un atac grav la democrație îl constituie amendamentele aduse la o inițiativă a Guvernului României. Angajații din servicii, MAI și MApN  ar putea avea un alt regim de depunere a declarațiilor de avere și de interese. ANI critică dur amendamentele depuse la Comisia juridică a Senatului în acest sens. 

În Senat se pregătește ascunderea declarațiilor de avere și interese pentru unele categorii de angajați publici. Cercetarea acestora de către Agenția Națională de Integritate s-ar putea face numai  cu voie de la unele instituții de stat.

Modificările vizează regimul de depunere, evaluare şi anonimizare a declaraţiilor de avere şi de interese în instituțiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională. În concret, declaraţiile de avere ale acestor categorii nu vor mai fi publice, nu vor mai fi transmise agenţiei. Inspectorii de integritate le vor putea consulta doar cu aprobare, la sediul instituţiei unde este angajată persoana respectivă, transmite ANI printr-un comunicat de presă.

Cine sunt categoriile de personal exceptate

În cadrul ședinței Comisiei juridice a Senatului au fost propuse o serie de amendamente la Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice (L835/2022). Acestea vor avea ca efect imediat introducerea unui regim special de integritate. Modificările se referă la „personalul din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională pentru care gestionează informații clasificate ori confidențiale / nedestinate publicității ori prin a căror diseminare neautorizată se pot prejudicia ordinea publică, securitatea națională, apărarea țării, interesele persoanelor de drept public deținătoare, rezultatul misiunilor specifice, ori se pot dezvălui surse confidențiale, se pot pune în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma misiunilor specifice”.

Amendamentele nu precizează explicit care sunt aceste categorii de personal din cadrul instituțiilor publice de apărare, ordine publică și securitate națională pentru care se aplică această excepție. Potrivit modificărilor propuse, persoanele care ar urma să facă parte din aceste categorii vor fi stabilite prin norme interne ale instituției. Acest aspect contravine în mod grav normelor constituționale și de tehnică legislativă. Pe de altă parte, în secțiunea aferentă motivării amendamentelor, autorul acestora face referire la o anumită categorie de personal cărora li s-ar aplica această excepție, și anume la „structurile specializate ale MAI în domeniul ordinii publice și securității naționale”.

Amendamentele propuse vor încălca principiul transparenței în exercitarea funcțiilor publice:

–          Declarațiile de avere și de interese depuse de către aceste persoane nu vor mai fi publice, ci vor trebui păstrate „în locuri special amenajate, în condiții în care să asigure confidențialitatea”.

–          Persoanele menționate anterior ar urma să depună declarații de avere și de interese strict în cadrul instituției unde își desfășoară activitatea. Astfel se elimină atribuția persoanei responsabile de a le transmite Agenției. Astfel ANI nu va mai putea primi și gestiona declarații pentru aceste categorii de persoane.  

ANI acuză un atac grav la democrație

Vor fi ingerințe majore în activitatea de evaluare a ANI. Declarațiile de avere și de interese ale persoanelor vizate de amendamente vor putea fi accesate de inspectori de integritate special desemnați și doar la sediul instituției din care face parte persoana evaluată.

Pentru a desfășura activități de evaluare specifice privind incompatibilități, conflicte de interese sau averi nejustificate, inspectorul ANI trebuie să solicite unei alte entități aprobări suplimentare pentru a accesa aceste declarații și să se deplaseze la sediul acesteia pentru a le putea vizualiza.

Interacțiunea inspectorilor ANI cu persoana evaluată se va realiza prin intermediul unor persoane anume desemnate de către instituția în care își desfășoară activitatea persoana evaluată.

Adoptarea acestor amendamente ar duce la afectarea și întârzierea activității de evaluare în cele peste 380 de dosare aflate în prezent pe rolul Agenției, și a altor câteva zeci aflate pe rolul instanțelor de judecată, dosare care vizează persoane care ar putea face parte din categoriile invocate în amendamentele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări.

Peste 20 milioane de lei din averi nejustificate la personalul vizat

Pentru persoanele vizate de aceste modificări legislative, Agenția a identificat până în prezent peste 800 de incidente de integritate constând în incompatibilități, conflicte de interese în materie administrativă, averi nejustificate cu o valoare totală de aprox. 20,2 milioane Lei, sesizarea organelor de urmărire penală pentru nedeclarare venituri din jocuri de noroc în valoare de peste 900.000 Lei, precum și cazuri de nedepunere a declarațiilor de avere și de interese.

Vezi și: Invitație de nerefuzat de la ANI: Toarnă aici!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole