Atentat soldat cu 36 de răniți în Columbia. Recompensă de 500 milioane de pesos pentru informații referitoare la atentatori (video)

Un atentat cu maşină-capcană s-a soldat marţi cu 36 de răniţi la o bază militară din oraşul columbian Cucuta, în nord-estul ţării, la frontiera cu Venezuela, a anunţat guvernul de la Bogota, atribuind acest atac gherilei ELN (Armata de Eliberare Naţională), transmite AFP, citat de Agerpres.

Ministrul apărării, Diego Molano, a condamnat un „act terorist care a vizat soldaţi columbieni”.

Trei dintre militarii răniţi sunt în stare gravă. Printre răniţii aflaţi în afara pericolului se numără şi doi civili.

Pornim de la ipoteza că ELN se află la originea acestui atac nebunesc şi josnic”, au transmis reprezentanții guvernului.

Autoritățile au anunțat că oferă o recompensă de 500 milioane de pesos (113.000 de euro) pentru informații relevante referitoare la caz.

Armata de Eliberare Naţională este considerată ultima gherilă activă în ţară după acordul de pace intervenit în 2016 cu rebelii din FARC (Forţele Armate Revoluţionare Columbiene).

Preşedintele columbian Ivan Duque s-a deplasat la Cucuta „pentru a superviza în mod direct situaţia”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, către ora locală 15:00, două persoane aflate într-o camionetă s-au infiltrat în bază, dându-se drept funcţionari, după care au declanşat în vehicul două explozii care au lovit unitatea militară.

Oraşul Cucuta este capitala departamentului Norte de Santander, unde se înfruntă ELN, „Los Pelusos”, rămăşiţele unei insurecţii maoiste demobilizate, dar şi disidenţi din FARC şi numeroase bande de traficanţi de droguri.

Grupări înarmate se luptă pentru controlul a 41.000 hectare de plante de coca în regiune, o rută importantă a contrabandei spre Venezuela şi Caraibe.

Preşedintele Duque a pus capăt negocierilor începute cu ELN de predecesorul său şi laureat la Premiului Nobel pentru pace, Juan Manuel Santos, după un atentat cu maşină-capcană comis în ianuarie 2019 la o şcoală de poliţie din Bogota, când au fost ucişi 22 de cadeţi.

ELN, activă din 1964 şi având în jur de 2.300 de luptători, afirmă că nu are legături cu traficul de droguri.

Columbia este cel mai mare producător mondial de cocaină, iar Statele Unite sunt principalul consumator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...