Atentat la Istanbul: Turcia a bombardat Siria (VIDEO)

Turcia a lansat mai multe atacuri nocturne cu avioane de război asupra localității Kobane din nord-estul Siriei şi a altor două sate. Deși, oficial, armata turcă nu a declarat ce ținte au fost lovite, forţele kurde au anunţat „bombardamente aeriene ale armatei turce”.

Ministerul turc al apărării a anunţat duminică pe Twitter că „a sosit ceasul pentru a da socoteală”, alături de fotografia unui avion care decolează pentru o operaţiune nocturnă, fără a preciza destinaţia, informează AFP.

„A sosit ceasul pentru a da socoteală! Bastarzii vor fi traşi la răspundere pentru atacurile lor perfide”, scrie ministerul pe contul său oficial.

„Cuiburile terorii sunt distruse cu lovituri de precizie”, adaugă un alt mesaj postat pe Twitter, alături de înregistrări video în care se vede focalizarea asupra unei ţinte urmată de o explozie, fără a se preciza locul unde are loc atacul.

Ministerul turc nu a prezentat detalii despre operaţiunea care pare sã fie în desfãşurare în noaptea de sâmbãtã spre duminicã, dar forţele kurde au anunţat „bombardamente aeriene ale armatei turce” împotriva localitãţii Kobane din nord-estul Siriei şi a altor douã sate.

Atentatul din 13 noiembrie comis pe strada comercialã aglomeratã Istiklal din inima Istanbulului s-a soldat cu moartea a şase persoane şi rãnirea altor 80.

Autoritãţile au acuzat imediat de atentat Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și YPG (Unitãţile de protecţie a poporului), miliţie kurdă activă în Siria, acuzată de Turcia că este afiliatã PKK. Ambele au negat imediat orice implicare.

Ministrul de interne Suleyman Soylu a acuzat în mod special forþele YPG, care controlează cea mai mare parte a nord-estului Siriei, spunând că „ordinul atacului a fost dat de la Kobane”.

Departamentul de Stat al SUA a declarat vineri că se teme de „o posibilă acţiune militarã a Turciei”, sfătuindu-şi cetăţenii sã nu călătoreascã în regiunile de nord ale Siriei şi Irakului.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat în mod constant încă din luna mai intenţia de a conduce o operaţiune militară în nord-estul Siriei, unde se află baze ale luptătorilor kurzi, pentru a stabili o zonă de securitate cu o lăţime de 30 km de-a lungul graniţei sale sudice.

PKK şi YPG sunt considerate organizaţii teroriste de către Ankara. Aliaţii occidentali ai Turciei consideră PKK o organizaţie teroristã, însă YPG-ul a fost susţinut de SUA şi Franța, în special în lupta împotriva jihadiştilor din gruparea Stat Islamic pe care i-au alungat din Kobane într-o bătălie din 2015 rămasă celebră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...