Atenție fermieri! Sunteți pe cale de a vă pierde subvențiile!

Publicat: 22 mai 2024, 19:25, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Agricultura , ? cititori
Atenție fermieri! Sunteți pe cale de a vă pierde subvențiile!

Conducerea APIA îi avertizează pe fermieri că sunt în pericol de a fi excluși de la plata subvențiilor, dacă nu vor depune cererile în timp util. Termenul limită de depunere a cererilor de plată pentru subvențiile de anul acesta este 7 iunie.

Mulți dintre fermieri încă nu au depus cererile necesare pentru a primi subvențiile. Important de precizat este că, înainte de a depune cererea, trebuie obținută adeverința privitoare la înscrierea în Registrul Agricol, de la primăria locală. Fără aceasta, nu se poate înregistra cererea. Iar eliberarea adeverințelor poate dura de la câteva ore la câteva zile! În județul Mureș, de exemplu, doar jumătate dintre fermieri au depus cererile.

„Dorim să informăm, în sensul de a mobiliza fermierii, ca până la data de 7 iunie, toți care pot fi eligibili pentru depunerea cererii să se prezinte la APIA, la primării, pentru eliberarea adeverințelor de înscriere în registrul agricol. Așa cum știm, acea adeverință este documentul primordial de eligibilitate pentru ca fermierii să poată depună cererea.

Dat fiind faptul că am avut o derogare a termenului, nu mai avem acea perioadă de depunere cu penalități, deci, la 7 iunie, stop joc! Cine nu reușește să depună până în data de 7 iunie este cumva exclus din dreptul de a mai depune cerere pentru anul 2024”, a mai precizat Ovidiu Săvâșcă.

Subvențiile pentru agricultură se acordă atât celor care se ocupă de cultura mare, cât și legumicultorilor, pomicultorilor și viticultorilor. Nici crescătorii de animale nu sunt lăsați deoparte.

Cuantumul subvenției depinde de mai mulți factori, între care tipul de cultură sau specia de animale, crescute, zona de desfășurare a activității, etc.