Atenție! Îndulcitorii artificiali pot mări riscul de infarct, accident vascular cerebral sau hipertensiune

Publicat: 12 sept. 2022, 18:44, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Atenție! Îndulcitorii artificiali pot mări riscul de infarct, accident vascular cerebral sau hipertensiune

Cercetătorii francezi recomandă o atenție specială în privința consumului de îndulcitori artificiali, deoarece sunt bănuiți că pot mări riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau hipertensiune. 

O echipă de cercetători din cadrul mai multor institute de cercetare din Franța (INSERM, INRAE, CNAM, Universitatea Sorbona, Universitatea Paris Cite) din cadrul Echipei de cercetare în epidemiologie nutrițională (EREN) au studiat consecințele asupra sănătății a consumului de edulcoranți.

În studiul francez NutriNet-Sante au fost incluși 103.388 de voluntari. El a a analizat impactul asupra sănătății a aditivilor alimentari, în mod special al edulcoranților prezenți în unele produse cu conținut redus de grăsimi. Cercetătorii francezi implicați în acest studiu i-au monitorizat pe participanți între 2009 și 2021.

În final, autorii studiului au observat o legătură între consumul constant de edulcoranți artificiali din unele alimente și băuturi și riscul de a suferi un infarct miocardic, un accident vascular cerebral (AVC) sau de hipertensiune atrială (HTA).

La început, voluntarii care au consumat mai mulți îndulcitori au prezentat în timp un risc mai mare de boală cardiovasculară, subliniază autorii studiului, care și-au publicat concluziile în British Medical Journal.

Cum știm că alimentele favorite conțin îndulcitori artificiali? Simplu: citim eticheta. Îndulcitorii artificiali se ascund în spatele unor … coduri care încep cu E: sorbitol – E 420; manitol – E 421; xilitol – E 967; aspartam – E 951; zaharină – E 954; ciclamat – E 952…