Atenție! Îndulcitorii artificiali pot mări riscul de infarct, accident vascular cerebral sau hipertensiune

Cercetătorii francezi recomandă o atenție specială în privința consumului de îndulcitori artificiali, deoarece sunt bănuiți că pot mări riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau hipertensiune. 

O echipă de cercetători din cadrul mai multor institute de cercetare din Franța (INSERM, INRAE, CNAM, Universitatea Sorbona, Universitatea Paris Cite) din cadrul Echipei de cercetare în epidemiologie nutrițională (EREN) au studiat consecințele asupra sănătății a consumului de edulcoranți.

În studiul francez NutriNet-Sante au fost incluși 103.388 de voluntari. El a a analizat impactul asupra sănătății a aditivilor alimentari, în mod special al edulcoranților prezenți în unele produse cu conținut redus de grăsimi. Cercetătorii francezi implicați în acest studiu i-au monitorizat pe participanți între 2009 și 2021.

În final, autorii studiului au observat o legătură între consumul constant de edulcoranți artificiali din unele alimente și băuturi și riscul de a suferi un infarct miocardic, un accident vascular cerebral (AVC) sau de hipertensiune atrială (HTA).

La început, voluntarii care au consumat mai mulți îndulcitori au prezentat în timp un risc mai mare de boală cardiovasculară, subliniază autorii studiului, care și-au publicat concluziile în British Medical Journal.

Cum știm că alimentele favorite conțin îndulcitori artificiali? Simplu: citim eticheta. Îndulcitorii artificiali se ascund în spatele unor … coduri care încep cu E: sorbitol – E 420; manitol – E 421; xilitol – E 967; aspartam – E 951; zaharină – E 954; ciclamat – E 952…

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...