Atenție la consumul de bere! Vă puteți intoxica și se pot instala probleme neurologice grave
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/bere1.jpg)
E o plăcere o bere rece alături de prieteni pe căldurile toride, dar specialiștii vă avertizează! Consumul excesiv al acestei licori, în special într-un interval scurt de timp, poate duce la acumularea de alcool în sânge, ceea ce afectează creierul și alte funcții ale organismului, provocând intoxicație.
Simptomele intoxicației cu bere
Intoxicația cu bere, cunoscută ca potomanie, este o afecțiune în care consumul excesiv de bere, combinat cu un aport alimentar scăzut de soluți, duce la niveluri periculoase de sodiu în sânge. Aceasta poate provoca o serie de simptome, de la oboseală ușoară și amețeli până la probleme neurologice grave, cum ar fi convulsii și comă.
Ingredientele nocive din bere
Potrivit specialiștilor, băuturile alcoolice pe bază de drojdie, orz și apă au fost folosite încă din Egiptul Antic, iar de-a lungul timpului berea a fost supusă mai multor modificări pentru a mări nivelul conservării sale.
Cercetătorii susțin că astăzi berea este fabricată nu doar din ingredientele de bază, ci și din substanțe deloc benefice sănătății. Printre produsele nocive folosite de producători se numără glutamatul monosodic, care are rolul de a ameliora savoarea berii, fiind folosit de multă vreme în industria alimentară.
Această substanță este periculoasă pentru creier, celule și favorizează dezvoltarea bolilor Alzheimer si Parkinson. De asemenea, glutamatul monosodic este responsabil și de durerile de cap, aritmii, hiperactivitate si erupții cutanate.
Se folosesc și insecte pentru a da culoare berii
Un alt compus chimic ieftin folosit de producătorii de bere este propilenul glicol, incolor și vâscos. Acest produs este nociv pentru celulele inimii, rinichilor si ale altor organe interne și poate provoca dermatite de contact si anomalii ale ficatului.
Acest compus este adăugat în bere pentru a o face spumoasă. Un alt oxidant care ajută la reglarea acidității este etilen diamina tetra acetat, care afectează metabolismul, provoacă alergii cutanate și afectează reproducerea. Industria agroalimentară folosește și insecte pentru a da culoare berii, iaurtului și cafelei, e vorba e un aditiv care provoacă alergii, uneori chiar și șoc anafilactic.