Atenție la mărțișoarele din argint și aur. Cum îți dai seama că metalele prețioase sunt contrafăcute

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, sfătuieşte consumatorii să ţină cont de câteva recomandări, respectiv de locul de unde își cumpără mărţişoarele, pentru că acestea se vând peste tot, la tarabe, supermarket-uri, magazine de bijuterii şi la târgurile de cadouri organizate în perioada premergătoare zilelor de 1 şi 8 martie.

La fel ca şi în cazul metalelor preţioase, există o serie de contrafaceri întâlnite în domeniul pietrelor preţioase. Îmbrăcând forme chimice diverse, de la banale sticle şi materiale reproduse sintetic, toate aceste imitaţii sunt periculoase întrucât sunt aproape imposibil de depistat fără o analiză riguroasă de laborator.

„În sens larg, absolut orice piatră care nu este ce susţine descrierea sa, reprezintă o imitaţie”, a spus directorul ANPC, potrivit Agerpres.

De asemenea, el a dat exemplul umpluturilor, mai ales că uneori construcţia sau modelul unei bijuterii prezintă cavităţi ce pot fi umplute în mod nepermis cu metal comun, cu metal preţios cu titlu inferior sau chiar cu alt metal preţios decât cel de la suprafaţă.

Aceste cavităţi sunt închise cu abilitate, umplutura nepermisă devenind practic „invizibilă” ochiului neavizat.

Dacă un obiect din metal preţios, are şi elemente din metal comun sau oţel, datorate designului, orice producător serios, specifică pe aceste elemente componente cuvântul „Metal” sau „Steel”.

La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi mărțișoare

Potrivit sursei citate, există obiecte din metal comun acoperite cu un strat subţire de metal preţios (lanţ contrafăcut în greutate de 69,28 grame – la exterior aur şi în interior metal comun), iar aceste obiecte nu pot fi depistate decât după o analiză a obiectului făcută de către specialişti.

„Dacă optăm pentru o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o cumpărăm numai din magazine autorizate care vând bijuterii. Un mărţişor din argint vândut la colţ de stradă şi care costă câţiva lei nu poate fi din argint!”, a explicat Paul Anghel.

„Oferirea drept mărţişor a unei bijuterii din metal preţios, cu sau fără pietre preţioase, a devenit din ce în ce mai obişnuită, astfel că piaţa metalelor preţioase oferă o gamă foarte largă de produse, de la clasicele modele de mărţişoare la bijuteriile foarte sofisticate”, spune el.

Consumatorii trebuie să fie atenţi la ambalaj, respectiv un plic, o cutiuţă, un săculeţ, indiferent ce mărţişor vor alege.

„Nu cumpăraţi mărţişoare cu ambalajul rupt, mototolit, murdar sau pătat. Şi ambalajul contează foarte mult. Verificaţi ca şnurul să nu se desprindă, să nu se deşire şi să fie de calitate. Pentru consumatori, informarea poartă un rol esenţial înainte de cumpărarea propriu-zisă”, avertizează Paul Anghel.

Astfel, la achiziţionarea mărţişoarelor/bijuteriilor din metal preţios, consumatorii trebuie:

  • să solicite informaţii complete despre produs, preţ, condiţii de cumpărare;
  • să se asigure că primesc un Certificat de calitate în original, care trebuie să conţină obligatoriu: detalii corecte, precise şi complete referitor la produsul cumpărat (tilul metalului, natura pietrelor etc); datele de identificare ale operatorului economic de unde se achiziţionează produsul;
  • să se asigure că primesc factura fiscală sau bonul fiscal care să justifice achiziţionarea produsului;
  • să ceară informaţii suplimentare despre garanţia oferită produsului şi eventualele probleme de service ce pot să apară;
  • să verifice politica, respectivului operator economic, de returnare a bunurilor, în cazul apariţiei unor defecte ulterioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...