Atenție! Marea Mediterana, cu temperaturi record de 30 de grade, cu 4 -5 grade peste valorile normale!

Publicat: 27 iul. 2022, 14:30, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Atenție! Marea Mediterana, cu temperaturi record de 30 de grade, cu 4 -5 grade peste valorile normale!

Marea Mediterană: temperatura apei atinge și 30 de grade Celsius, cu 4 – 5 grade peste temperatura înregistrată în mod normal în această perioadă a anului, cu consecințe grave, avertizează specialiștii francezi. 

Este o situația anormală, care totuși îi bucură pe turiști. Totuși, este un fenomen pe care specialiștii îl numesc ”valul de căldură oceanic”, atunci când temperatura de la suprafața apei atinge un anumit prag.

Explicația celor 30 de grade Celsius atinse în unele zone ale Mediteranei pornește de la valurile de căldură care afectează Franța, în special în zona de sud-est. Temperaturile aerului rămân ridicate peste valorile normale ale anotimpului perioade îndelungate. Condițiile anticiclonice nu mai favorizează apariția vântului care ar pute ajuta la răcirea apei de la suprafață, explică Thibault Guinaldo, cercetător la Centre National de Recherches Meteorologiques, la antena Lannion.

Dacă fenomenul este primit ca o veste bună de turiști, care profită de o apă cu o temperatură agreabilă, totuși acest val de căldură oceanic nu este lipsit de consecințe. Riscurile sunt multiple: creșterea mortalității unor specii cum este Posidonia, o algă subacvatică, proliferarea algelor toxice consecință a tropicalizării ecosistemelor, decolorarea coralilor ceea ce îi face vulnerabili la unele boli sau modificarea rutelor de migrație a speciilor marine, mai spune specialistul. Peștii din sud se vor deplasa în regiunile nordice provocând un dezechilibru al ecosistemului, precizează Thierry Perez, director de cercetare la CNRS – Institutul Mediteranean pentru biodiversitate, ecologie marină și continentală, în Le Parisien.

Fenomenul este mai vizibil în această perioadă estivală și caniculară. Dar trebuie subliniat că nu doar Mediterana este vizată. Sunt semne de încălzire și în apele Golfului Gascogne, de asemenea în Marea Mânecii. Dar aici fenomenul este mai puțin pregnant, deoarece mareele reușesc să combine apele de la suprafață cu cele reci din adâncuri. Dar și așa, consecințele se observă și aici. Crescătorii de stridii sunt îngrijorați de creșterea temperaturilor și se tem de efectele lor asupra speciilor marine.