Atenție! Pacienți cu rujeolă, la terapie intensivă!

Publicat: 19 apr. 2024, 21:09, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Atenție! Pacienți cu rujeolă, la terapie intensivă!
Adrian Marinescu rujeolă vasccinare

Deși s-a crezut că epidemia de rujeolă va bătea în retrgere, dimpotrivă, crește numărul cazurilor și unii pacienți cu acest diagnostic au nevoie de asistență medicală în terapie intensivă.

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, spune că zilnic la unitatea de primiri urgențe se prezintă zeci de persoane diagosticate cu rujeolă, care nu toate au nevoie de spitalizare.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, în ultima săptămână, s-au înregistrat 949 de cazuri noi şi un deces. În perioada 1 ianuarie 2023  – 4 aprilie 2024, în țara noastră au fost confirmate 12.346 de cazuri.

Ultimul deces a fost raportat la un bărbat în vârstă de 41 de ani, cu antecedente necunoscute de vaccinare antirujeolică, dar suferind  de obezitate morbidă, BPOC, HT. Acesta a fost în contact cu fiul său cu simptomatologie clinică de rujeolă.

Datele INSP arată că de la începutul perioadei de raportare, 1 ianuarie 2023,  s-au înregistrat 13 decese provocate de rujeolă.

Medicul Adrian Marinescu atrage atenția că rujeola nu este legată de sezon și că pericolul de îmbolnăvire persistă tot anul.

De asemenea, subliniază că adulții, mai ales cei care suferă și de alte boli, sunt expuși complicațiilor provocate de rujeolă.

Printre complicații sunt infecții ale urechii, suprainfecții bacteriene, în special pneumonie.

Conform Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), rujeola (pojarul) mai poate provoca:  encefalita postinfecțioasă (1 la 1000 până la 2000 de cazuri), panencefalita sclerozantă subacută (SSPE), care apare rar (1 la 100.000 de cazuri) și afectează creierul. Mortalitatea este de 1-3 la 1.000 de cazuri, dar poate fi mai mare la copiii cu vârsta mai mică de cinci ani și în rândul persoanelor cu sistemul imunitar slăbit.

Vaccinare și izolare

Vaccinare rămâne cea mai sigură modalitate de prevenție a bolii. La aceasta se adaugă regulile de igienă și izolarea. Medicul ne reamintește că rujeola debutează cu simptome care ne duc cu gândul la o răceală, după care apare erupția pe piele. Dar înainte de apariția erupției și de precizarea diagnosticului, se recomandă izolarea, valabilă și în cazul copiilor, dar și al adulților.

Medicul Marinescu le recomandă părinților să țină legătura cu medicul de familie, cu medicul pediatru și în cazul în care starea copilului de degradează să se prezinte la camera de gardă.