Atenție, părinți! Campania antidrog e și pentru voi

Publicat: 15 apr. 2024, 12:23, de Manuela Dumitru, în Puterea Tv , ? cititori

Campania antidrog ”Cu tine, înainte și după drog” nu și-a propus să diminueze numărul consumatorilor de droguri, ar fi nerealist să credem așa ceva. Dar, cu siguranță, dialogurile, dezbaterile pot determina recunoașterea fenomenului la nivelul societății și necesitatea implicării factorilor de decizie, a societății civile, a presei, a oricărei persoane care dorește să facă ceva concret în acest domeniu.

Astăzi, după 5 interviuri antidrog la Dialogurile Puterii, continuăm dezbaterea acestui subiect către tot mai mulți oameni, nu doar către factorii de decizie, ci și către societate, per ansamblu, către părinți, către elevi, către orice persoană care ar putea să vorbească deschis despre asta și să facă ceva în sensul nu al stopării.

Campania de presă își atinge scopul atunci când ajunge la cât mai mulți oameni, care, apoi, își pot pune întrebări, răspunde altora sau pot lua anumite decizii.

”Nu ar trebui să ne iluzionăm că vom ajunge la diminuarea acestui fenomen, pentru că este deja un fenomen. Noi însă, la 116111, pentru că vorbim despre Telefonul Copilului, ne spune Cătălina Surcel, vă prezentăm ce se întâmplă în momentul în care un copil care este consumator, ce informații dorește el să afle sau de ce pune mâna pe telefon sau de ce scrie. Pentru că adolescenții sunt cei care mai degrabă ne scriu decât să sune. Ei bine, ei doresc consiliere, doresc să stea de vorbă cu cineva despre ceea ce li se întâmplă. Sunt deja în etapa de consum și caută soluții pentru că își dau seama că se află pe un drum greșit, dar nu știu cum să facă în așa fel încât să scape de această problemă pe care o conștientizează.

Este un lucru foarte important. Este chiar încurajator să știi că sunt copii care consumă droguri și care își doresc să iasă din această etapă a vieții lor și să aibă o viață normală, dincolo de ceea ce înseamnă consiliere, consiliere psihologică și consiliere juridică. Unii dintre ei vor să știe mai multe despre legislație, în principal cum îi pedepsește legislația dacă îi pedepsește atunci când ei consumă sau când distribuie droguri, pentru că unii dintre ei se află și în această zonă, aceea de distribuitor către alți copii. Și legislația este aspră și este bine că este așa, pentru că a merge la o petrecere și a oferi droguri unor altor copii participanți, tu fiind coleg cu ei sau prieten cu ei, se pune pe seama traficului de droguri.

Ceea ce ne interesează pe noi, la Telefonul Copilului,  este ce se află în spatele consumului. Acolo ne dorim să ajungem. Ce determină această dorință de a consuma droguri? Care sunt problemele care se ascund în spatele consumului?  Și acolo să știți că întâlnim foarte multe probleme de sănătate mintală. Vorbim despre anxietate, vorbim despre depresii, vorbim despre ideație suicidară. Vorbim, de asemenea, despre situații în care apar halucinații vizuale, auditive, delirul odată cu consumul, dar în principal problemele lor sunt psiho-emoționale. Asta este ceea ce îi împinge pe mai departe către această zonă neagră a consumului de droguri, din care, după cum se observă, cu greu se iese. Asta trebuie să afle oamenii, părinții din campania de presă.”

Atenție părinți, vârsta minimă a începutului de consum de droguri este  de 12 ani.

Despre cauzele apariției consumului de droguri la copii, în multe dintre situații, vorbim despre un climat familial deficitar, foarte multe probleme, poate chiar și probleme de violență domestică. De asemenea, adicții constatate la ceilalți membri ai familiei, în principal la părinți. Și, atenție, nu trebuie să fie vorba despre o adicție legată de un drog anume. Orice fel de adicție. De ce? Pentru că atunci când copilul vede asta la părinte, deși părintele i spune să nu facă ceea ce face el, ceea ce este din start o greșeală, copilul tocmai asta face. Copilul învață prin a copia comportamente, nu prin a i se transmite ce este și ce nu este bine să facă.

În campania noastră, Carmen Oprea, psiholog la Agenția Națională Antidrog, susține: ”Copiii au nevoie să se simtă în siguranță. Mentalitatea unui copil este limitată, adică el nu poate să înțeleagă lumea așa cum este ea la nivelul existenței lui, pentru că nu are capacitatea, nu este suficient de dezvoltat din toate punctele de vedere ca să înțeleagă ce se întâmplă în jurul lui. În plus, nu are suficientă experiență ca să aibă suficiente argumente să se înțeleagă sau să justifice lucrurile care i se întâmplă. Și atunci are nevoie de limite. Dacă nu le vede, dacă nu le percepe, dacă nu le simte, atunci el se va simți de cele mai multe ori o neliniște permanentă, care nu poate fi înțeleasă. E ca atunci când un copil care învață să meargă și vede că spațiul din jurul lui este nesfârșit și nu-l înțelege. Lucrul acesta îl sperie.

Așa se întâmplă și cu copiii la vârste mai mari și la adolescenți. Lumea din jurul lor pare dificil de înțeles, deci poate să fie un pericol, un potențial pericol și atunci când nu are limite puse și nu îi sunt explicate limitele, el primește acest lucru ca pe un disconfort.”

Atenție, părinți, Campania  antidrog ”Cutine, înainte și după drog” vi se adresează în mod direct. Pentru copiii voștri, voi sunteți cei mai apropiați, voi îi puteți ajuta, înțelege și iubi.

Campania antidrog este despre informare. Putrea.ro și Dialogurile Puterii susțin accesul la informații.