Atenție! SARS-CoV-2 afectează toate cele cinci simțuri

Publicat: 10 nov. 2021, 16:03, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Atenție! SARS-CoV-2 afectează toate cele cinci simțuri

Virusul SARS-CoV-2 afectează toate  cele cinci simțuri – gustul, mirosul, vederea, auzul și simțul tactil – potrivit unor studii internaționale  prezentate de UMF ”Grigore T. Popa” din Iași,

Știm deja că printre simptomele care anunță infectarea cu SARS-CoV-2 se află pierderea mirosului și a gustului.

Pierderi de auz

Iată că o metanaliză, publicată în martie 2021, în International Journal of Audiology raportează că până la 7.5% din pacienții cu COVID prezintă pierderi de auz, 15% prezintă tinnitus și până la 8% prezinta tulburări de echilibru. Mecanismele acestor alterări în auz și echilibru nu sunt complet înțelese, dar autorii studiului postulează că probabil virusul afectează trompa lui Eustachio (care conectează urechea medie cu faringele). Mecanismul ar fi deci că din cauza disfuncției trompei lui Eustachio se acumulează fluid în ureche medie care reprezintă o bariera mecanică în calea funcționarii normale a timpanului.

Pe de altă parte, virusul poate afecta neuroni senzoriali din urechea internă și cohlee, proces care ar putea duce la o pierdere subită de acuitate auditivă, care poate fi permanentă. Nu se cunoaște mecanismul prin care se produc aceste leziuni, dar ar putea fi declanșate de furtuna citokinica și inflamația masivă din infecția acută și de tulburările de coagulare și leziunile din vasele mici.

Conjunctivită, iritații oculare…

Un alt studiu, publicat în noiembrie anul trecut, informează că până la 10% din pacienții cu COVID prezintă afectare oculară: conjunctivită, alterări de vedere, iritație oculară.

Deși aceste simptome nu sunt foarte îngrijorătoare, tulburările de coagulare asociate cu infecția SARS-CoV-2 pot produce leziuni mai severe: cheaguri retiniene, care pot asocia pierderi reale și persistente de vedere.

Amorțeli, furnicături

În mai anul acesta, a fost publicat un nou studiu  care susține că amorțelile și furnicăturile sunt prezente la până la 60% din pacienții cu COVID. Aceste simptome persistă perioade destul de îndelungate (de până la 6-9 luni) după instalarea simptomelor covid.

Uneori, amorțelile și furnicăturile sunt generalizate, dar de cele mai multe ori sunt localizate la extremități. Mecanismele nu sunt cunoscute cu precizie, dar sunt probabil determinate de inflamația locală și infecția nervilor cu SARS-CoV-2.