Atlasul Virusurilor se află în România! Cum poți vedea pericolul invizibil (FOTO)

Publicat: 26 oct. 2022, 23:00, de Roxana Roseti, în Sănătate , ? cititori
Atlasul Virusurilor se află în România! Cum poți vedea pericolul invizibil (FOTO)

Atlasul Virusurilor se află în România! Este vorba despre prima expoziție 3D din țara noastră care explorează acest pericol invizibil de lângă noi: virusurile.

Expoziția care îmbină îmbină informația științifică din domeniul medical cu mijloace de expresie culturală, apelând la tehnologie, și poate fi văzută până pe 15 noiembrie.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) și MSD România sunt „autoarele” acestei expoziții mai mult decât inedită, de un interes major. Este incredibilă, în cazul de față, intersecția dintre arta vizuală și știință, care permite explorarea fascinantei lumi a virusurilor. Vorbim despre entități inaccesibile ochiului uman, dar care pot prezenta un risc important pentru sănătatea publică.

Atlasul Virusurilor se află în România! Cum poți vedea pericolul invizibil

Deschisă în cadrul muzeului temporar Art Safari din Capitală, expoziția își propune să ofere publicului larg o serie de informații cu privire la caracteristicile și efectele unui număr de virusuri importante din perspectiva sănătății publice – SARS-CoV-2, Ebola, HIV, HPV, virusul urlian (oreionului), virusul rujeolic, rubeolic și cel al variolei maimuței – precum și la progresul realizat în prevenția și tratarea afecțiunilor cauzate de acestea.

În evoluția sa, specia umană a contat pe simbioza cu o varietate de entități microscopice, inclusiv virusuri, prezente din abundență în ecosistemul complex cunoscut sub numele de miocrobiom uman, însă doar evoluția recentă a științei a permis aprofundarea cunoașterii asupra acestui fascinant univers invizibil.

Globalizarea, agricultura intensivă și urbanizarea rapidă au afectat atât mediul înconjurător, cât și microbiomul, contribuind la răspândirea mai rapidă a unor agenți patogeni prin transmiterea de la om la om, precum și la apariţia unor noi boli virale cu transmitere de la animal la om (zoonoze). De altfel, toate pandemiile au fost zoonoze la origine, iar specialiștii estimează că în prezent sunt peste 800.000 de astfel de virusuri încă „nedescoperite” care ar putea infecta și oamenii.

Atlasul Virusurilor se află în România! Ce spune dr. Adrian Marinescu

Pandemia COVID-19 este încă un semnal de alarmă în ceea ce privește faptul că bolile infecțioase pot reprezenta o amenințare asupra sănătății la nivel global. În ultimii 30 de ani, au apărut peste 30 de boli infecțioase noi și ne confruntăm și cu (re)-apariția unor afecțiuni virale grave, care se extind ca incidență sau arie geografică.

Educația în domeniul sănătății este esențială în acest context, iar expoziția Atlasul Virusurilor reprezintă o contribuție importantă la contrucția unei noi rutine de sănătate care să ne ajute să limităm impactul bolilor infecțioase și al afecțiunilor oncologice care au drept cauze agenți patogeni precum virusurile”, este de părere dr. Adrian Marinescu, medic infecționist.

Atlasul Virusurilor se află în România!

În concluzie, Atlasul Virusurilor reprezintă un demers inovator de popularizare a informației științifice din domeniul medical.

Reunirea unor reprezentări vizuale spectaculoase a opt virusuri – SARS-CoV-2, Ebola, HIV, HPV, a virusului urlian (oreionului), virusului rujeolic, rubeolic și virusului variolei maimuței – realizate cu ajutorul tehnicilor de video mapping,  constituie o premieră la nivel național.

Și este rezultatul de succes al parteneriatului cu asociații profesionale și asociații de pacienți reputabile, anume cu Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA, Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Naționala Română de Boli Infecțioase și Societatea Româna de Boli Tropicale și Medicina Călătoriei.