Au deschis Statele Unite cutia Pandorei? O analiză The Economist

Mai întâi ca vicepreședinte și acum ca președinte, Joe Biden le-a spus chinezilor că singurul lucru mai rău decât un conflict intenționat este unul neintenționat. Accidentul de care se temea s-ar putea să se concretizeze acum, precizează The Economist.

În timp ce avionul lui Pelosi se apropia de Taiwan pe 2 august – pe o rută ocolitoare din Malaezia în jurul Filipinelor, pentru a evita Marea Chinei de Sud, care este presărată cu baze chineze – comandanții militari de la Beijing au anunțat o serie de „operațiuni țintite”. Acestea includ, în mod amenințător, exerciții cu muniție adevărată în jurul Taiwanului. Operațiunile vor fi răspândite atât de larg încât ar putea echivala cu o blocadă impusă insulei.

Forțele armate chineze au spus că exercițiile vor începe pe 4 august, a doua zi după plecarea lui Nancy Pelosi, și vor dura patru zile. Presa chineză a spus că traficul aerian și maritim ar trebui să se țină departe de cele șase zone desemnate care înconjoară insula și, în unele cazuri, se suprapun cu apele sale teritoriale. Crearea unei raze de tragere reală în partea îndepărtată a Taiwanului sugerează că China ar putea folosi rachete balistice asupra insulei. Unele companii aeriene și-au anulat zboruri.

În mod neobișnuit, avioanele chineze au apăsat pe „linia mediană” din strâmtoarea Taiwan, granița neoficială dintre apele și spațiul aerian chinez și taiwanez, notează The Economist. Ele au sondat și zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului, mai la sud. Unii se tem că China ar putea încerca într-un fel să-și pună în practică afirmațiile difuzate public în ultimele luni, cum că strâmtoarea Taiwan nu este o cale navigabilă internațională. Separat, continentul a anunțat interzicerea importurilor din Taiwan de bunuri agricole, pește și multe alte produse. Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a reluat avertismentele anterioare ale lui Xi Jinping: „Cei care se joacă cu focul nu vor avea un sfârșit bun. Cei care jignesc China vor fi cu siguranță pedepsiți”, mai relatează The Economist.

Care mai adaugă că, sub o formulă diplomatică contorsionată, America acceptă că există o singură Chină, fără a preciza ce înseamnă asta în practică. Nu are legături diplomatice oficiale cu Taiwan, deși menține relații strânse sub alte etichete. America insistă că statutul Taiwanului poate fi stabilit numai prin mijloace pașnice. Legislația internă îi cere „să furnizeze Taiwanului arme cu caracter defensiv” și să-și mențină propria capacitate militară de a apăra insula. C

Cu toate acestea, America urmează, de asemenea, o politică de „ambiguitate strategică”, prin care nu precizează clar dacă și cum ar interveni în cazul unui război între China și Taiwan.

Vizita lui Pelosi, o moștenire!

Pelosi a întreprins călătoria din mai multe motive, personale și politice, punctează The Economist. Ea este cunoscută pentru criticile sale acide la adresa Chinei, în special în privința abuzurilor aduse drepturilor omului, încă din 1991, când a desfășurat un banner în Piața Tiananmen pentru a protesta împotriva uciderii protestatarilor de acolo.

Ea plănuise să viziteze Taiwan în aprilie, dar a amânat călătoria după ce a luat Covid-19. La vârsta de 82 de ani, ea este aproape sigur la ultimul ei mandat (se așteaptă ca democrații să piardă Camera la alegerile intermediare din noiembrie). Poate vedea această vizită ca parte a moștenirii ei.

Când știrile despre călătoria lui Pelosi au apărut luna trecută, Biden a spus că șefii armatei au considerat că „nu este o idee bună”. Dar pe măsură ce China a denunțat vizita din ce în ce răspicat, cei din Washington au fost prinși în capcană. A anula vizita ar însemna să cedezi agresiunii chineze. Și în calitate de fost senator, Biden nu a vrut să conteste prerogativele Congresului, o ramură „co-egală” a guvernului Americii.

Probabil că nu există niciodată un moment bun pentru o vizită americană atât de importantă. Dar Bonnie Glaser de la German Marshall Fund, un think-tank din Washington, susține că momentul a fost deosebit de prost ales. A coincis cu aniversarea înființării Armatei de Eliberare a Poporului, mereu o rampă pentru jingoism („Pregătiți-vă pentru război”, scria pe un afiș).

China se plânge că America „feliază” politica unei singure Chine, deși vizita lui Pelosi nu contravine niciunui angajament specific american. Biden însuși a semănat confuzie spunând în mod repetat că va apăra Taiwanul, doar pentru ca oficialii de la Casa Albă să-i retragă comentariile. Mike Pompeo și Mark Esper, foști secretari de stat și de apărare sub Donald Trump, au cerut recent Americii să renunțe la ambiguitatea strategică sau chiar să abroge politica „O singură Chină”, tratând Taiwanul ca orice alt stat independent.

Un moment de pericol

Potrivit aceleiași surse, dacă exercițiile Chinei se vor transforma într-o blocadă de facto asupra Taiwanului, Biden va trebui să decidă dacă interpune forțele americane, așa cum a făcut-o Bill Clinton, trimițând nave de război prin strâmtoarea Taiwan în 1996. Aceasta va impune o povară militară mai mare Americii decât Chinei. La rândul său, clubul G7 al țărilor industrializate a spus Chinei că „nu există nicio justificare pentru a folosi o vizită ca pretext pentru o activitate militară agresivă în strâmtoarea Taiwan” și a îndemnat toate părțile „să rămână calme, să-și exercite reținerea, să acționeze cu transparență și să mențină linii deschise de comunicare pentru a preveni neînțelegerile”.

Mergând în Taiwan, este posibil ca Pelosi să fi vrut să înlăture obscuritățile diplomatice și să creeze un moment de claritate morală cu privire la sprijinul Americii pentru Taiwan. S-ar putea să fi creat și un moment de pericol, conchide The Economist.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Prefectul de Prahova îi face concurență lui Iulian Dumitrescu la preşedinţia...

Virgiliu Nanu, preşedintele PSD Prahova și prefectul județului, îi face concurență lui Iulian Dumitrescu, acuzat de corupţie şi aflat sub control judiciar, la preşedinţia...

Ministerul Afacerilor Externe a emis alertă de călătorie pentru Ungaria!

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o alertă de călătorie pentru românii care călătoresc în Ungaria. Aceasta vine ca urmare a anunțului Ministerului Construcțiilor...