Au devenit cunoscute rezultatele atacului cu drone, de noaptea trecută. Impact major asupra economiei capitalei ruse. Ungaria e și ea afectată
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/08/ucrainenii-au-trimis-un-val-de-drone-in-lipetk-rusii-au-declarat-stare-de-urgenta-atacuri-aeriene-si-maritime-in-sevastopol-916606.jpeg)
Forțele de apărare ucrainene au efectuat un atac cu drone pe scară largă asupra infrastructurii strategice a Rusiei, vizând inclusiv rafinăria de petrol din Moscova.
Loviturile cu drone au afectat capacitatea Moscovei de a-și menține aprovizionarea cu combustibil, generând noi provocări economice pentru Kremlin, Potrivit unei postări pe Facebook Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Lovitură cu drone asupra unei rafinării cheie din apropierea Moscovei
În noaptea de 11 martie, unități ucrainene din cadrul Forțelor Sistemelor fără Pilot și Forțelor de Operațiuni Speciale, în cooperare cu Serviciul de Securitate al Ucrainei și Direcția Principală de Informații, au atacat mai multe obiective strategice din Rusia, cu drone.
Rafinăria din Moscova, care procesează anual 11 milioane de tone de petrol și acoperă 40-50% din necesarul orașului pentru motorină și benzină, a fost grav avariată în urma atacului.
Explozii și pagube în lanț
Pe lângă rafinăria din capitala rusă, atacurile cu drone au vizat și infrastructura conductei petroliere „Drujba”. Explozii au fost raportate în zona stației de control al producției liniare „Steel Horse” din regiunea Oryol, un nod esențial pentru alimentarea cu petrol a terminalului maritim „Ust-Luga” din regiunea Leningrad.
În timp ce apărarea aeriană rusă a încercat să respingă atacurile, mai multe elemente al infrastructurii civile din regiunile vizate au suferit avarii semnificative, după ce au fost lovite de resturi ale dronelor doborâte.
Impactul atacului asupra livrărilor de petrol către Ungaria
Ministrul maghiar de externe, Péter Szijjártó, a confirmat într-o declarație video că atacul a afectat livrările de petrol, dar autoritățile ruse lucrează la reparații, iar aprovizionarea ar putea fi reluată „până la sfârșitul după-amiezii sau începutul serii”.
„Am discutat cu ministrul adjunct al energiei din Rusia, care a spus că o dronă a lovit o stație de măsurare, ceea ce face imposibilă, deocamdată, continuarea livrărilor de petrol către Ungaria”, a precizat Szijjártó.
Reacția Ungariei și cererea către Ucraina
În contextul în care Ucraina vizează infrastructura energetică rusă pentru a submina capacitatea Moscovei de a susține războiul, Budapesta a cerut Kievului să se abțină de la atacuri asupra conductelor ce alimentează Ungaria. Oficialii ucraineni au declarat că loviturile de marți au vizat obiective strategice rusești „implicate direct în susținerea agresiunii armate împotriva Ucrainei”.
Ungaria, care a obținut anterior o derogare de la sancțiunile UE privind petrolul rusesc, și-a sporit importurile de țiței prin conducta Druzhba, profitând de prețurile reduse ale petrolului rusesc. În septembrie 2024, Budapesta și Kievul au semnat un acord care permite Ungariei să continue importurile, prin reclasificarea petrolului ca maghiar imediat ce traversează granița ucraineană.
Atacuri extinse asupra Rusiei
Acest atac face parte dintr-o serie de operațiuni desfășurate de Ucraina împotriva infrastructurii energetice și logistice rusești. Pe lângă Moscova, drone ucrainene au fost raportate în regiunile Samara, Tatarstan, Vladimir, Tula, Kaluga și Ryazan, unde forțele ruse au încercat să le intercepteze.
Impactul acestor lovituri ar putea reduce capacitatea Rusiei de a susține logistic operațiunile militare din Ucraina și de a menține stabilitatea economică internă. Autoritățile ruse nu au oferit încă o estimare clară a pagubelor, însă analiștii susțin că astfel de atacuri pun presiune suplimentară asupra resurselor Kremlinului în contextul unui conflict tot mai intensificat.