„Au fost momente în care am vrut să renunț la tot, dar niciodată la muzică” – interviu cu Dan Byron

Publicat: 08 sept. 2023, 08:00, de Branea Luiza, în SOCIAL , ? cititori
„Au fost momente în care am vrut să renunț la tot, dar niciodată la muzică” - interviu cu Dan Byron
Foto de Cristian Șuțu

Prezent la Mastering the Music Business 2023, Dan Byron ne-a povestit despre cum și-a descoperit pasiunea pentru muzică, cum ia nastere o piesă nouă, dar și despre viitorul album

Ce vă inspiră când compuneți? Cum ia naștere, practic, o piesă?

De obicei, ce se petrece în jurul meu sau în mine. În general, o piesă trece prin mai multe faze, de la idee la dezvoltarea ei, la cuvinte, motive melodice, armonie, groove (nu neapărat în ordinea asta), apoi la aranjament, înregistrare, mixaj și mastering. E un proces destul de complex.

Care ar fi trei personalități care v-au influențat în vreun fel cariera?

Ian Anderson (l-am văzut cu Jethro Tull în 1994 pe stadionul Dinamo și în seara aia am realizat că asta vreau să fac și eu în viață), Silviu Aioniță ((RIP), cu a cărui trupă, BlueService, am cântat pentru prima oară în cluburi, Eugen Nuțescu & Kovacs Andras (cu care am cântat și de la care am învățat enorm în cei patru ani în care am făcut parte din Kumm — ar fi fost nedrept să-l pomenesc doar pe unul dintre ei, așa că am sărit peste număr, sorry).

Care a fost momentul când ați știut că asta veți face în viață: muzică?

Am știut că voi face muzică după câțiva ani de studiu al ei. Întrebarea era una singură: de care muzică? Ulterior am avut o revelație, pe care am deconspirat-o în răspunsul la întrebarea anterioară.

Cum ați ales numele trupei byron?

Era porecla mea de ceva ani. Să zicem că era la îndemână.

Se poate trăi din muzică în România?

Se poate, sigur. Asta nu înseamnă că e ușor.

Ce sfaturi i-ați da unui tânăr aflat la începutul carierei muzicale?

Să se gândească încă o dată la alegerea făcută, iar dacă decide că totuși asta e calea, să meargă pe ea până la capăt, indiferent de consecințe.

Ce proiecte de viitor aveți?

Luna viitoare începem turneul de promovare pentru Efemeride, cel mai nou album. După aia, habar n-am.

Dacă v-ați putea întoarce în timp, ce ați face diferit?

Nu aș modifica nimic. Nu aș fi fost eu cel de acum dacă aș fi făcut ceva diferit. Cu alte cuvinte, mă simt destul de bine în pielea mea.

A existat vreun moment în care v-ați gândit să renunțați la cariera muzicală?

Nu. Au fost momente în care am vrut să renunț la vreo trupă, la România, la fumat, dar niciodată nu m-am gândit că aș putea trăi fără să fac muzică.

Dacă nu ați face muzică, ce altceva v-ar plăcea?

Să derulez, haha!

Am citit pe blogul dvs că practicati meditația. A schimbat această practică ceva în viața dvs? Compuneți mai bine, sunteți mai calm? 🙂

Sigur că a schimbat. M-a făcut mai prezent, mai atent și m-a cam scăpat de stările nasoale de care încercam să fug înainte. Sunt o fire destul de colerică, iar asta nu cred că se va schimba vreodată, dar meditația n-are legătură cu calmul, decât în viziunea populară.

Ce ar trebui să știe orice artist legat de songwriting, workshopul pe care l-ați susținut la conferința Mastering the Music Business zilele trecute?

Că songwritingul este un meșteșug ca oricare altul, unul pe care îl poți deprinde, nu depinde de vreo calitate nativă. A nu se înțelege că poți scrie muzică dacă n-ai studiat-o niciodată.

Știu că urmează turneul noului album, Efemeride. Cât de stresantă e pentru un artist perioada aceasta?

Destul de stresantă, dar să zicem că după atâtea albume, m-am obișnuit.

Cum ați descrie noul album într-o singură frază?

Cel mai bun album pe care l-am făcut vreodată, nu pentru că e cel mai nou, ci pentru că așa simt.