Au nevoie românii de un ”tătic” care să le spună ce să mănânce? Ce zice şeful INS

Publicat: 04 ian. 2023, 07:30, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
Au nevoie românii de un ''tătic'' care să le spună ce să mănânce? Ce zice  şeful INS
Sursa foto: Pixabay.com

În 30 de ani, România a ajuns la un deficit agroalimentar de circa 22 miliarde euro, susţine şeful Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, care nu se declară prea optimist nici în ceea ce priveşte viitorul. Exportăm volume mari şi importăm valori mari, pentru că se procesează prea puţin în ţară, nu neapărat pentru că nu există unităţi de producţie, ci mai degrabă piaţă de desfacere.

În topul produselor importate se află animalele vii, cerealele, seminţele de oleaginoase, tutunul şi împletiturile, potrivit datelor INS.

An de an avem un milliard de euro deficit pe produse agroalimentare numai pe relaţia cu Germania, cu Polonia vorbim de 700-800 milioane euro, la fel şi cu Ungaria, iar dacă n-ar exista excedent cu Iordania, Egipt, cu toate ţările arabe, în general, situaţia ar fi şi mai gravă.

‘’Din păcate, atât timp cât românii nu-şi vor schimba comportamentul de achiziţie şi vor continua să cumpere aceleaşi produse din import, nu se va întâmpla prea curând ceva legat de deficit. De pe o zi pe alta, este imposibil. Când vă duceţi la magazin, de regulă luaţi aceleaşi produse. Ca să ajungeţi să vă schimbaţi comportamentul trebuie fie să vă atragă produsul – să apară unul românesc deosebit – , fie preţul…Aceasta este problema, noi vrem să se întâmple imediat şi să vină cineva de sus să spună faceţi aşa şi aşa’’, a declarat pentru Puterea Tudorel Andrei, şeful INS.

Oricât ar fi de trist, trebuie să înţelegem că va mai trece ceva timp până să apară schimbări.  

‘’Este o realitate tristă, de multe ori suntem aşa de nemulţumiţi, încât noi dorim ca peste zi să fie altceva şi vrem ca totul să se facă formal, nu informal. Lucrurile acestea nu pot ajuta ca peste 5-10 ani să fie altceva, vrem să fie un tătic care să spună….Sunt relaţiile informale care s-au dezvoltat în timp şi se dezvoltă în continuare’’, afirmă Tudorel Andrei.

În 2021, importurile de alimente au atins 6,8 miliarde de euro, în timp ce importurile au ajuns la 2,1 miliarde euro, fiind consemnat un deficit de 4,7 miliarde de euro, comparativ cu 2 miliarde euro, în 2020.