Audieri la DIICOT: Un deținut coordona un grup infracţional din închisoare

Mai multe persoane suspectate de trafic de persoane au fost duse la audieri la sediile DIICOT. La Călăraşi, liderul unui grup infracţional coordona activitatea din penitenciar.

Membrii mai multor grupări care exploatau persoane sunt audiaţi, miercuri, de către procurorii DIICOT din Călăraşi, Galaţi, Bacău, Brăila. În unul dintre dosare, procurorii au stabilit că victimele erau drogate sau încurajate să consume băuturi alcoolice după care, fiind sub influenţa acestor substanţe, puse să semneze că renunţă la dreptul de proprietate asupra locuinţelor lor. În alt dosar, un deţinut aflat în penitenciar coordona activitatea unei grupări care exploata tinere puse să se prostitueze.

– În judeţul Bacău, procurorii DIICOT şi poliţiştii de la combaterea crimei organizate au efectuat un număr de 5 percheziţii domiciliare, la locuinţele unor persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, camătă, şantaj, exploatarea patrimonială a persoanelor vulnerabile şi exploatarea cerşetoriei. Grupul infracţional acţiona din anul 2014.

„Din cercetările efectuate şi materialul probator administrat în cauză, a rezultat faptul că liderii acestei grupări identificau şi racolau persoane vulnerabilizate pe fondul unor practici vicioase, în special al consumului de alcool, pe care le determinau, prin metode dolosive, să consimtă la transmiterea dreptului de proprietate asupra imobilelor pe care le deţineau. Investigaţiile efectuate de către organele de cercetare penală au condus până în acest moment la identificarea unui număr de trei persoane vătămate ce au fost încurajate să consume băuturi alcoolice, le-au fost administrate substanţe psihoactive, fiind aduse într-o stare psihică profund alterată sub imperiul căreia au fost determinate să semneze procuri notariale în vederea deposedării de locuinţe”, se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii de DIICOT, miercuri.

Procurorii au stabilit că, în cursul anului 2013, una dintre victime ar fi primit un împrumut de 6.000 de euro de la unul dintre suspecţi, pe care l-a garantat cu apartamentul pe care îl deţinea. Întrucât împrumutul nu a fost achitat la termenul convenit, imobilul care a făcut obiectul ipotecii convenţionale a fost executat silit. Totodată, au fost identificate alte două persoane vătămate ce au fost obligate de către suspecţi să practice cerşetoria în folosul acestora.

La sediul DIICOT Bacău, vor fi conduse, în vederea audierii,  5 persoane.

– Şapte bărbaţi din judeţul Călăraşi sunt vizaţi într-un dosar de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de minori. În ultimii ani, suspecţii au exploatat două fete care aveau 16 ani la momentul la care au fost recrutate şi obligate să se prostitueze.

Conform anchetatorilor, liderul grupului infracţional conducea activitatea acestuia din penitenciar.

„În fapt s-a reţinut că, începând cu anul 2016 şi până în prezent, un suspect a iniţiat un grup infracţional organizat structurat, pe care l-a condus din penitenciar, din care au făcut parte atât membri ai familiei sale, cât şi un apropiat al acestora, în scopul comiterii unor infracţiuni de proxenetism şi trafic de minori, în ţară şi în străinătate. În desfăşurarea activităţii infracţionale, cei 7 membri ai grupului au acţionat de pe diferite paliere, de comandă sau de execuţie, şi au avut fiecare rolul său bine definit în cadrul grupării”, transmite, miercuri DIICOT.

În urma exploatării celor două tinere, infractorii au obţinut „beneficii financiare consistente”. Ulterior, ei au participat la recrutarea şi plasarea a patru tinere majore, pe pieţele de prostituţie din Italia, Germania şi Marea Britanie.

Miercuri, la domiciliile suspecţilor au avut loc cinci percheziţii, iar 30 de persoane, suspecţi şi martori, vor fi duse la audieri.

– Şi procurorii DIICOT Brăila au făcut, miercuri, şase percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Brăila, într-o cauză vizând infracţiunile de trafic de persoane şi trafic de minori.

„În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2018 şi până în prezent, suspecţii au recrutat 5 persoane vătămate minore şi majore, profitând de starea vădită de vulnerabilitate a acestora, pe care le-au exploatat prin obligarea la practicarea prostituţiei pe raza municipiului Brăila”, transmit anchetatorii.

În acest dosar 29 de martori şi suspecţi vor fi audiaţi.

– În Galaţi, anchetatorii au identificat o altă grupare care făcea trafic de minori.

„Suspecţii au recrutat şi determinat mai multe persoane vătămate minore care beneficiază de măsuri de ocrotire socială să practice prostituţia pe raza municipiului Focşani, judeţul Vrancea, însuşindu-şi în totalitate sumele de bani astfel obţinute. Victimele erau recrutate din rândul minorelor instituţionalizate şi, prin ameninţare şi profitând de situaţia personală deosebită, erau obligate să practice prostituţia în locaţii închiriate sau «la stradă»”, informează DIICOT.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 25 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole