AUR protestează împotriva subvenției pentru partide dar o încasează. Câte milioane a primit de la buget

În vreme ce protestează de zor pe internet și depune inițiative legislative împotriva finanțării partidelor politice din bani publici, Alianța pentru Unirea Românilor a încasat de la buget peste 3 milioane de lei în doar primele două luni ale anului.   

Conform datelor publicate de Departamentul de Control al Finanțării Partidelor Politice și a Campaniilor Electorale, gruparea a solicitat și primit pentru lunile ianuarie și februarie aproape 3,1 milioane lei, din care susține că a cheltuit 8 lei, pentru comisioane bancare. Documentul care poate fi consultat aici este semnat de copreședinții Claudiu Târziu și George Simion.

În paralel, AUR susține o adevărată campanie împotriva finanțării partidelor de la buget.

Astfel, în 12 ianuarie gruparea posta: „În plină pandemie, statul român alocă 4 milioane de euro ca „subvenție” partidelor politice – și asta, doar pentru luna ianuarie. La nivelul întregului an, aproape 50 de  milioane de euro vor intra din bugetul statului în buzunarele partidelor politice. Noi, Alianța pentru Unirea Românilor, suntem sigurii care nu vor lua acești bani pentru partid. În plus, în perioada imediat următoare, vom iniția o lege prin care să fie oprit acest jaf din banii publici”.

O lună mai târziu, pe 24 februarie, gruparea politică anunța că a făcut deja un prim pas către eliminarea subvenției.

„Ne ținem de cuvânt! Astăzi colegii noștri din Parlament au depus o inițiativă legislativă care ar elimina complet finanțarea partidelor politice din bani publici! Este vorba despre aproximativ 40 milioane de euro, în fiecare an! Într-o perioadă de austeritate, partidele politice ar trebui să dea un exemplu de solidaritate, renunțând la subvenția primită de la Stat!”, susțineau reprezentanții AUR.

Câteva zile mai târziu, pe 5 martie, un nou anunț pe aceeași temă: „Ne ținem de cuvânt! Suntem singurul partid politic care nu folosește banii din subvenția oferită de Stat. În paralel, am lansat o inițiativă legislativă în vederea eliminării complete a acestei subvenții”.

Și tot în paralel, încasa 3,1 milioane lei.

Cât ne costă partidele politice și pe ce dau banii

Pentru anul 2021, suma maximă aprobată prin Legea bugetului este de 162 de milioane. Din acești bani, partidele primesc lunar sume care pot diferi, conform unui algoritm.

Sumele totale achitate pentru fiecare din primele două luni se ridică la 20 milioane lei. În fiecare din aceste două luni, grupările politice au beneficiat de următoarele sume: PSD – 7,6 milioane lei, PNL – 6,5 milioane lei, USR – 2,1 milioane lei, AUR – 1,5 milioane lei, PLUS – 1,4 milioane lei, PMP – 0,4 milioane lei iar ProRomânia – 0,3 milioane lei.

Conform unei statistici întocmite de expertforum.ro, la nivel de partide:

PSD a cheltuit cel mai mult pentru presă și propagandă (63%), adică 1.7 milioane vs. 1.1 milioane de lei în ianuarie. Pentru personal (19%) nu există diferențe semnificative față de ianuarie. Partidul a plătit și 112,854 lei pentru cotizații la organizațiile politice internaționale.

PNL a cheltuit 1,1 milioane de lei pentru presă și propagandă (69%) față de 1.4 (60%) în ianuarie. Cheltuielile pentru personal sunt similare, dar cheltuielile pentru consultanță politică sunt de trei ori mai mici. Per ansamblu, cheltuielile PNL au scăzut față de ianuarie cu peste 700 mii de lei, cu aproximativ o treime.

USR a cheltuit 52% din bani pentru personal, aproximativ 400 de mii lei, similar cu luna ianuarie. Chiriile și utilitățile au fost mai ieftine ca luna precedentă, însumând 108 mii lei (15%). USR a cheltuit pentru presă și propagandă doar 37,937 lei (5%), mai mult decât în ianuarie (22 mii de lei). USR a plătit 55 de mii lei pentru cotizații la organizații internaționale

Pro România a plătit mai mult decât toate celelalte partide pentru chiriile și utilităţile sediilor și de aproape 11 ori mai mult decât PSD, adică 484,928.62 lei ( 80% din bani). În ianuarie, nu au fost realizate cheltuieli cu acest scop.

PMP a cheltuit cea mai mare parte a banilor (77,641 lei), adică 73% pentru personal.

PLUS a cheltuit cea mai mare parte a banilor pentru personal, adică 63% din fonduri, similar cu ianuarie. A mai cheltuit 35,864.83 lei pentru onorariile avocaților, executorilor și experților (15%), la jumătate față de ianuarie.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Alina Gorghiu cere ajutorul populatiei

Alina Gorghiu cere ajutorul populației! Are legătură cu cea mai spectaculoasă...

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a venit cu un mesaj inedit pe Facebook, acolo unde a recunoscut că s-a implicat într-un proiect îndrăzneț. Reprezentantul Guvernului...

Vasile Ștefănescu, președinte COTAR: ”Plătim prețul RCA în avans. Asiguratorii folosesc...

Vasile Ștefănescu, președintele Confederației operatorilor și transportatorilor din România, explică amănunțit cum fac firmele de asigurări profit suplimentar pe seama RCA. Reporter: Firmele de asigurări...