Aurescu – discuţii cu ministrul Mediului din Emiratele Arabe Unite despre investiţii în agricultură, energie, infrastructură

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, la New York, o întrevedere bilaterală cu ministrul mediului şi schimbărilor climatice din Emiratele Arabe Unite, Mariam Almheiri, în marja celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Consultările de la New York au avut loc în continuarea discuţiei telefonice recente a ministrului Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe şi cooperării internaţionale al Emiratelor Arabe Unite, şeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan, la care a participat şi ministrul Mariam Almheiri, informează un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

„Şeful diplomaţiei române a salutat ritmul susţinut al contactelor politico-diplomatice şi sectoriale bilaterale din ultima perioadă, considerând că acestea creează un cadru propice pentru facilitarea dialogului privind dezvoltarea cooperării economice româno-emirateze. Cei doi înalţi demnitari s-au referit la modalităţile pragmatice de realizare a unor proiecte concrete de investiţii, în domeniile deja identificate în cadrul convorbirilor care au avut loc în luna iunie 2022 la Abu Dhabi, cu prilejul vizitei prim-ministrului Nicolae Ciucă în EAU, precum şi al celei de-a doua sesiuni a Comitetului de cooperare între Guvernul României şi Guvernul EAU, co-prezidată de ministrul român de Externe”, se precizează în comunicat.

A fost agreată, în acest context, realizarea unui raport de etapă cu privire la stadiul fiecărui proiect în parte, inclusiv în baza evaluărilor şi discuţiilor de coordonare inter-ministerială şi cu mediul de afaceri ale fiecărei părţi, şi stabilirea unui calendar de lucru concret.

Ministrul Aurescu a transmis că aşteaptă cu interes vizita din octombrie de la Bucureşti a ministrului emiratez, alături de miniştri şi companii interesate, pentru discuţii aplicate privind proiectele discutate în domeniul agriculturii, energiei şi infrastructurii de transport.

„Ministrul român de Externe a reafirmat determinarea prim-ministrului României şi a întregului Guvern de a avansa pe linia celor convenite în contactele bilaterale directe şi în convorbirile telefonice la nivel înalt din ultimele luni. A încurajat, în acest sens, dialogul direct periodic al celor două părţi, la nivelul principalilor miniştri implicaţi şi al ministerelor de resort”, adaugă MAE.

La rândul său, ministrul Mariam Almheiri a evocat importanţa asigurării securităţii alimentare pe plan regional şi global, având în vedere provocările de securitate şi de mediu actuale. În acest sens, a transmis interesul părţii emirateze privind crearea unor mecanisme eficiente de coordonare în domeniile agricultură, mediu, tranziţie energetică echitabilă, sisteme alimentare sustenabile şi schimbări climatice. De asemenea, oficialul EAU a exprimat interesul coordonării apropiate cu România în pregătirea reuniunii la nivel înalt COP27 de anul acesta din Egipt şi a COP28 ce va fi găzduită de EAU anul viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...