Austria lui Nehammer plătește lui Putin ”bani pătați de sânge”. OMV are un rol esențial

Reprezentantul Comisiei UE la Viena, Martin Selmayr, a declarat că banii plătiți Rusiei de către Austria, pentru gaze, „sunt pătați cu sânge”, declanșând un protest diplomatic.

Ambasadorul UE la Viena, Martin Selmayr, a detonat bomba diplomatică și, de o săptămână, încearcă să explice, prin diverse birouri și instituții din Viena, ce a vrut să spună cu ”bani pătați de sânge”. Luni a avut o conversație cu Bruxelles-ul, angajatorul său. Apoi a trebuit să meargă la Ministerul de Externe austriac, unde toate părțile au fost de acord să îngroape povestea. „S-a spus totul despre această chestiune”, a spus Selmayr, modest, în timpul unei apariții publice

Diplomații tac, dar adevărul spus rămâne

A trebuit ca un diplomat, pe care probabil l-a luat gura pe dinainte, să exprime, în patru cuvinte, dependența Austriei față de Moscova și de ce Viena se comportă cum se comportă când e vorba de Schengen. Au existat dezbateri în acest sens, încă de când declarațiile lui Selmayr au devenit publice. În afară de regulile de etichetă diplomatică, răspunsul la întrebare este simplu. Potrivit Statistics Austria, Austria a plătit 2,2 miliarde de euro pentru livrările de gaz către Moscova de la începutul anului. Chiar dacă Rusia produce cele mai multe dintre propriile arme, țara are nevoie de importuri militare, cum ar fi microcipuri. Acestea se plătesc în euro și dolari. De asemenea, valuta permite țării să cumpere bunuri din străinătate, cum ar fi mașini chinezești și mașini fabricate în Turcia. Plățile pentru gaze ajută la menținerea nivelului de trai. Acest lucru ajută regimul lui Putin. ”Bani pătați de sânge”, mai exact.

Întrebarea bună e alta: ar fi existat o alternativă bună la transferurile de bani către Moscova în ultimele luni? Critica lui Selmayr s-a bazat pe faptul că Austria primește la fel de mult de la ruși și nu a reușit să devină independentă de la declanșarea războiului în Ucraina. Este de necontestat că, atunci când a izbucnit războiul, Austria era complet dependentă de aprovizionarea Rusiei, din cauza deceniilor de politică. 

Potrivit datelor Ministerului Climei și Energiei, 66% din aprovizionare cu gaz din Austria, în prezent, se face din Rusia. Potrivit think tank-ului Bruegel de la Bruxelles, aproximativ 50% din gazul din Austria provine din Rusia, de la începutul anului. Aceasta este o reducere în comparație cu perioada de dinaintea începerii războiului. La acea vreme, era în jur de 80 la sută. Dar, prin comparație, situația este proastă: doar Slovacia, Macedonia de Nord și Serbia au achiziționat mai mult gaz de la Rusia în 2023. Austria este la egalitate cu Ungaria. Un număr de țări au scăpat de gazul rusesc: Germania și-a redus valoarea de la 55 la cinci procente. Înainte de război, Republica Cehă avea peste 90% din Rusia, iar acum are 5%. Ambele țări achiziționează acum gaz natural lichefiat (GNL). Finlanda, Țările Baltice și Polonia au încetat aproape complet să mai folosească gazul rusesc.

Deci totul a mers prost în Austria? Această critică trece inițial cu vederea situația dificilă în care s-au găsit țara și guvernul în vara și toamna anului trecut. La acea vreme existau temeri pentru o lipsă de gaze în iarna anului 2022/2023. Șeful Wifo, Gabriel Felbermayr, a avertizat despre o inflație de aproape 20 la sută dacă nu este suficient gaz. Prețurile gazelor au explodat deja pe atunci. Pur și simplu, închiderea robinetului de gaz ar fi înrăutățit situația.

Extinderea căilor existente

Ce altceva ar fi putut face politicienii? Destul, spun fostul șef OMV Gerhard Roiss și fostul șef al autorității de reglementare E-Control, Walter Boltz. Austria și-a asigurat surse alternative de aprovizionare, astfel încât să poată fi aprovizionată, chiar dacă livrările rusești se opresc. „Cu toate acestea, nu a existat nicio activitate sistematică care să ducă la o ieșire verificabilă din gazul rusesc”, spune Boltz.

Roiss și Boltz au prezentat sugestii într-un document de strategie în primăvara anului 2023, cu privire la modul în care dependența de gazul rusesc poate fi redusă pe termen lung. „15 până la 20% din aceasta a fost implementată astăzi”, spune Boltz. Ei au sugerat să se impulsioneze extinderea infrastructurii de gaze în Germania. O conductă existentă, gazoductul din Austria de Vest, ar trebui extinsă. Acest lucru ar fi permis să ajungă mai mult gaz din Norvegia în Austria, prin Germania. Extinderea nu a început încă. Austria ar fi trebuit să contribuie și financiar la extinderea unui terminal de gaze naturale lichide pe insula croată Krk, spune Roiss. Nici nu s-a întâmplat.

OMV trebuie să plătească

Cu toate acestea, la fel ca majoritatea propunerilor de diversificare, acestea sunt proiecte pe termen mai lung – ar contribui la independența Austriei de gazul rusesc în următorii ani. Astfel de inițiative au venit prea târziu pentru iarna trecută, scrie Der Standard.

Desigur, există și sugestii care ar fi avut efect mai repede: fostul șef al OMV Roiss critică faptul că stocarea gazului nu a fost suficient controlată. Ce vrea să spună? Instalațiile de depozitare sunt în prezent pline în proporție de 93 la sută, iar o bună parte din acestea sunt umplute cu gaz rusesc. Nu exista nicio obligație ca comercianții privați să se bazeze pe gaze non-rusești. Roiss și Boltz sugeraseră promovarea stocării gazelor din alte surse. Gazul care vine în Austria din Rusia este importat de OMV. Este cu cinci până la zece la sută mai ieftin decât restul gazului de pe piață. Aceasta înseamnă că sociețățile private au un stimulent să folosească gazul rusesc. Dar ce s-ar fi întâmplat dacă Austria ar fi lansat un program de sprijin sau ar fi interzis stocarea gazului rusesc? OMV ar fi plătit în continuare pentru materia primă.

Fostul director general al OMV, Rainer Seele, a prelungit prematur contractul de furnizare cu Gazprom până în 2040, în 2018. Această perioadă lungă de contract este unică în Europa. Contractele de furnizare pe termen lung prevăd că firma care cumpără să poată influența cu greu cantitatea de gaz care trebuie achiziționată: OMV trebuie să cumpere, iar ca și companie privată are toate motivele să o facă. Așa își câștigă banii. Dacă nu s-ar fi găsit cumpărători austrieci pentru materia primă din Rusia, OMV ar fi vândut-o la bursa de gaze, precum Central European Gas Hub. Gazul care trece prin bursă își pierde caracterul și este anonimizat. Atunci cumpărătorul nu mai trebuie să fie acuzat că l-a cumpărat din Rusia. Oprirea gazului doar în Austria ar fi făcut o mică diferență.

Sursa: Der Standard

Austria a ratat momentul să scape de dependență

Austria ar fi putut prevedea că OMV nu avea voie să importe și nu mai avea nevoie să vândă nimic. Dar o astfel de abordare este „delicată”, spune fostul șef E-Control Boltz. „Austria poate decide singură să nu mai folosească gazul din Rusia. Este dificil să luați această decizie pentru alții pe o piață internă”. La urma urmei, nu există nicio interdicție de import în UE. Multe țări nu cumpără gaze din Rusia. Cu toate acestea, ei continuă să cumpere gaz natural lichefiat rusesc. În medie, zece la sută din importurile UE de GNL provin din Rusia. Închiderea completă a robinetului de gaz în mijlocul unei dezbateri despre o penurie de gaz și acționarea mai strictă decât majoritatea altor țări UE nu este un lucru ușor din punct de vedere politic.

Un alt punct este de remarcat. Nu toate statele care se află acum într-o poziție mai bună s-au îndepărtat imediat de gazul rusesc. Conductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Nordului au fost aruncate în aer, dar nu este clar de către cine. Rusia a întrerupt gazul în unele țări pentru că au refuzat să plătească în ruble. Austria a acceptat aceste condiții, dar a fost adesea mai dependentă decât acele țări care au refuzat. Coaliția nu a mai putut influența acest lucru în 2022.

Veto din Ungaria și Slovacia

Desigur, există și niveluri în care s-ar fi putut face mult mai rapid. La cel al UE, Austria a blocat o acțiune mai strictă a Uniunii privind gazul față de Rusia. Ungaria și Slovacia au pus veto. „Cu toate acestea, este o diferență dacă două sau trei țări spun nu”, declară expertul în energie Georg Zachmann de la Institutul Bruegel. Poziția Vienei la nivelul UE este, de asemenea, un motiv pentru care șeful Neos-Lab, Lukas Sustala, descrie Austria drept un „conducător fantomă geopolitic” care este în mare măsură izolat în Europa.

Expertul Zachmann nu pledează pentru un embargo: faptul că unele țări sunt foarte dependente de gazul rusesc, altele deloc, este otravă politică pentru UE. Adevăratul eșec a fost să nu fi stabilit un management european al livrărilor de gaze. UE ar fi putut impune tarife la gaz și ar fi putut împărți veniturile.

Deci Austria plătește bani pătați de sânge, spune Der Standard. Țara a intrat într-o situație dificilă, din care cu greu a existat o ieșire rapidă, mult mai devreme. Pe termen lung, s-a făcut puțin pentru a se îndepărta de gazul rusesc. „Principiul speranței domnește. Rușii vor continua să ofere rezultate”, spune Roiss. Dezbaterea banilor pătați de sânge nu s-a încheiat.

1 COMENTARIU

  1. ACTIONARII PRINCIPALI AI OMW SUNT(niste criminali romani) CEI CARE L-AU UCIS PE MARIN CEAUSESCU LA VIENA IN 1989 SI AU INCASAT CEEA CE AVEA ROMANIA DE RECUPERAT DIN CREANTELE EXTERNE REALIZATE DIN COMERTUL EXTERN AL TARII…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Arafat şi şefii IGSU, cercetaţi penal de procurorii militari pentru vătămare...

Exploziile de la staţia GPL din Crevedia au scos în evidenţă modul defectuos de intervenţie al departamentului condus de Raed Arafat. Evenimentul de la...