Autoritățile locale, obligate să identifice terenurile infestate cu ambrozie, anunță Guvernul

Publicat: 06 iun. 2024, 15:34, de Cristina Cohuț, în ACTUALITATE , ? cititori
Autoritățile locale, obligate să identifice terenurile infestate cu ambrozie, anunță Guvernul

Autoritățile locale vor avea obligația de a identifica terenurile infestate cu ambrozie și de a soma proprietarii sau deținătorii acestora pentru a lua măsurile necesare în vederea evitării instalării sau răspândirii acestei buruieni, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

„Semnalez o Hotărâre ce include măsuri pentru combaterea ambroziei, buruiană ce provoacă forme alergice severe, inclusiv.

Hotărârea aprobată de Guvern menține obligativitatea ca autoritățile administrației publice locale să identifice anual terenurile infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a acestora și să someze proprietarii sau deținătorii acestora în vederea luării măsurilor necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii”, anunță purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Conform acestuia, hotărârea reglementează și alte aspecte, inclusiv obligativitatea distrugerii ambroziei pe tot parcursul anului. De asemenea, proprietarii sau deținătorii de terenuri, precum și administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și bazinelor piscicole pot solicita autorităților locale să efectueze lucrările de combatere a buruienii, contra cost, dacă aceștia nu pot să o distrugă din motive justificate.

În plus, autoritățile locale pot interveni pentru a combate ambrozia în cazurile în care proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și bazinelor piscicole nu au efectuat aceste lucrări, nici în perioada de înflorire a plantei, nici după ce au primit avertismentele emise de autoritățile locale.

„În cazul în care proprietarii nu distrug ambrozia, nici după avertismentul autorităților, se aplică amenzi contravenționale de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 10.000 lei la 20.000 lei în cazul persoanelor juridice”, încheie Constantin.

Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante care există pe teritoriul țării noastre, fiind extrem de adaptabilă la diverse condiții pedoclimatice. În România, această plantă este răspândită în aproape toate regiunile, cu excepția zonelor de dealuri înalte și a celor montane, preferând solurile nisipoase, mai puțin fertile și ușor alcaline.