Autoritățile publice locale, în topul beneficiarilor de fonduri PNDR

Aproximativ 582 de milioane de euro au ajuns, în perioada 16 octombrie 2020 – 15 octombrie 2021, la fermieri, procesatori, antreprenori şi autorităţile publice locale, plățile fiind realizate de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) din fondurile europene alocate României prin Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR).

Din această sumă, la autorităţile locale, beneficiarii publici ai PNDR 2020, au ajuns nu mai puțin de 211,3 milioane de euro, bani acordați pentru investiţii în infrastructura de bază, de acces şi de patrimoniu cultural din mediul rural.

„Această sumă reprezintă efectiv banii europeni pe care i-am absorbit din alocarea pe care o avem de la CE. Este o valoare obiectivă care însă nu include banii de la bugetul de stat sau contribuţia proprie a beneficiarilor. A fost un efort care se datorează în principal colectivului AFIR, care s-a implicat în condiţii foarte dificile să verifice fiecare proiect, să analizeze fiecare document şi mai ales să sprijine şi să îndrume beneficiarii pentru a implementa cu succes investiţiile. Pot să asigur că şi în continuare vom menţine acelaşi ritm alert la acelaşi standarde ridicate de eficienţă şi integritate”, a declarat Mihai Moraru, directorul general al AFIR.

În anii anteriori, valoarea plăților către beneficiarii PNDR a fost de 524 milioane de euro – în 2019, în timp ce, în 2020, a fost atins un vârf de 656 de milioane de euro.

Autorităţile locale, cei mai mulți bani

Din fondurile europene alocate României, AFIR a plătit, în acest an financiar, 171,6 milioane de euro în contul fermierilor, beneficiari ai PNDR 2020, pentru investiţii în exploataţii agricole, pomicole, în cooperare şi grupuri de producători.

Autorităţile locale au primit 211,3 milioane de euro pentru investiţii în infrastructura de bază, de acces şi de patrimoniu cultural din mediul rural.

De asemenea, procesatorii au beneficiat de plăţi în valoare de 68,5 milioane de euro, iar antreprenorii de 22,2 milioane de euro pentru investiţii în sectorul non-agricol.

Grupurile de Acţiune Locală (GAL) au primit 68,8 milioane de euro prin subprogramul tematic LEADER. În același timp, 11 milioane de euro au fost alocate pentru măsurile de sprijin finanţate în cadrul PNDR 2020, pentru transfer de cunoştinţe şi acţiuni de informare, servicii de consiliere, pentru refacerea potenţialului de producţie agricolă afectat de dezastre naturale şi pentru gestionarea riscurilor în agricultură. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole