Autoritățile ucrainene îndeamnă cetățenii să respecte regulile de oprire a circulației prin orașe

Rachetele rusești par să-și fi mutat cartierul general și atenția asupra regiunii Odesa din Ucraina.

După cum afirmă autoritățile ucrainene, Rusia a lansat vineri seară încă două rachete asupra acestui oraș și a zonelor limitrofe. „Din fericire, nu au existat victime”, a spus guvernatorul militar local Maxim Marcenko. Nu a făcut referire la alte pagube, dar oficialitățile locale și regionale au anunțat că, foarte probabil, începând cu 8 mai, între orele 22:00 și 5:00 se va interzice circulația cetățenilor atât pentru orașul-port, cât și pentru zona înconjurătoare.

„Este interzis ca oamenii să stea pe străzi și în alte locuri publice în perioada specificată fără documente special eliberate”, a notat agenția de știri Interfax, citând un purtător de cuvânt al armatei.

De altfel, în obișnuitul său mesaj către popor, președintele Volodimir Zelenski a spus: „Îi rog pe toți cetățenii noștri, mai ales în aceste zile, să nu ignore sirenele antiaeriene. Vă rog, este vorba despre viața voastră, viața copiilor voștri. De asemenea, respectați cu strictețe ordinea publică și regulile de oprire a circulației în orașe și în comunități.”

Apelul vizează, desigur, ziua de 9 mai, Ziua Victoriei pentru Rusia. Nu mai e un secret că autoritățile ucrainene se tem că rușii, contrar unor declarații pe care le fac mai marii lor, vor sărbători această zi „prin muncă”, adică recurgând la acțiuni masive de asalt asupra tuturor zonelor de interes.

1 COMENTARIU

 1. Războiul în fază periculoasă, spune directorul CIA
  Ofensiva Rusiei în estul Ucrainei ar putea fi la fel de periculoasă ca și prima sa ofensivă eșuată la nord de Kiev, a declarat sâmbătă directorul CIA, William Burns.

  Președintele rus Vladimir Putin este „într-o stare de spirit în care crede că nu își permite să piardă, așa că miza este destul de mare în această fază”, a spus Burns în timpul unui eveniment la Washington, DC, găzduit de Financial Times.
  Burns a spus că nu crede că Putin a fost descurajat de cantitatea uriașă de sprijin militar occidental pentru Ucraina și de hotărârea populației Ucrainei și a armatei acesteia.
  „Nu cred că asta înseamnă că, știți, Putin este descurajat în acest moment, pentru că a mizat atât de mult pe alegerea pe care a făcut-o de a lansa această invazie, încât cred că este convins chiar acum că dublarea îi va permite încă să face progrese”, a spus el.
  Burns a numit invazia lui Putin o „greșeală profundă”.
  „A fost cea mai mare greșeală a lui Putin în planificarea acestei invazii”, a spus el. „Și apoi, lansând-o, nu-i subestima pe ucraineni. Și cred că este la fel de greșit ca oricare dintre noi să subestimeze ceea ce aduc la masă în termeni de informații în apărarea propriei țări”.
  Jill Biden se întâlnește cu refugiați, organizații umanitare aflate în vizită în România
  Prima doamnă Jill Biden s-a întâlnit sâmbătă cu refugiați ucraineni și a fost informată despre eforturile umanitare ale agențiilor Națiunilor Unite, organizațiilor neguvernamentale și guvernului român în timpul călătoriei sale în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole