Autostrada Unirii A8: Lotul 2, Zona Montană, începe construcția cu detalii tehnice uimitoare

Publicat: 09 mai 2024, 21:46, de Vlad Stefan Orjan, în Transporturi , ? cititori
Autostrada Unirii A8: Lotul 2, Zona Montană, începe construcția cu detalii tehnice uimitoare

Autostrada Unirii A8, un proiect ambițios care va conecta Moldova cu Transilvania, prinde contur cu semnarea contractului pentru proiectarea și execuția Lotului 2, zona montană. Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a dezvăluit detalii impresionante despre acest nou lot.

Lotul 2, cuprins între Miercurea Nirajului și Lechin, va adăposti o serie de elemente tehnice spectaculoase:

  • Traseul se întinde pe o lungime de 19,3 km
  • Include construcția a 7 tunele
  • 46 de poduri, pasaje și viaducte, cel mai impresionant viaduct având o lungime de 428 de metri.

Contractul, estimat la 3,8 miliarde de lei, fără TVA, este finanțat din fonduri europene nerambursabile, parte din Programul Transport 2021 – 2027. Durata contractului este de 48 de luni, cu 12 luni pentru etapa de proiectare și 36 de luni pentru execuție.

Acesta este al doilea lot scos la licitație pentru această secțiune, după ce în luna precedentă s-a publicat anunțul pentru primul lot, Miercurea Nirajului – Sărățeni. Termenul de depunere al ofertelor pentru primul lot este 22 mai 2024.

Traseul autostrăzii traversează județele Mureș, Harghita și Neamț, străbătând localități precum Miercurea Nirajului, Sovata, Praid, Ditrău și Vânători-Neamț.

Odată cu semnarea acestui contract, proiectul Autostrăzii Unirii A8 devine realitate, deschizând drumul către o conectivitate mai bună între regiuni și facilitând dezvoltarea economică și socială a zonei.