Avansul economiei se simte în buzunarele românilor: creștere importantă a comerțului cu amănuntul în iunie, față de perioada similar din 2023. VEZI cifrele care plasează țara noastră pe primul loc în UE

Publicat: 06 aug. 2024, 19:01, de Autor: Ziarul Puterea, în ACTUALITATE , ? cititori
Avansul economiei se simte în buzunarele românilor: creștere importantă a comerțului cu amănuntul în iunie, față de perioada similar din 2023. VEZI cifrele care plasează țara noastră pe primul loc în UE
Avansul economiei se simte în buzunarele românilor: creștere importantă a comerțului cu amănuntul în iunie, față de perioada similar din 2023. VEZI cifrele care plasează țara noastră pe primul loc în UE

Datele Eurostat publicate astăzi arată că România a înregistrat în luna iunie cea mai mare creştere anuală a vânzărilor din comerţul cu amănuntul din UE. Acest rezultat este un efect direct al creșterii puterii de cumpărare a românilor ca urmare a politicilor implementate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu. Cu o economie bazată pe investiții publice fără precedent,

România este în topul țărilor din UE în ceea ce privește creșterea economică, iar aceasta s-a reflectat și în creșterea salariilor cu un ritm triplu față de rata inflației.

Volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 0,1% în Uniunea Europeană şi a scăzut cu 0,3% în zona euro, în iunie, comparativ cu perioada similară din 2023. În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în iunie, comparativ cu perioada similară din 2023, s-a înregistrat în România (10,2%),

Luxemburg (7,9%) şi Croaţia (5,4%) iar cele mai semnificative scăderi au fost în Belgia (minus 7,3%), Estonia (minus 4,1%) şi Austria (minus 3,9%).

Volumul comerţului cu amănuntul a scăzut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,1% în Uniunea Europeană, în iunie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 0,1% atât în UE cât şi în zona euro.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în iunie, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în România (1,8%), Bulgaria (1,4%) şi Danemarca (1%), cele mai semnificative scăderi fiind în Croaţia (minus 2,7%), Austria (minus 2,3%), Letonia şi Lituania (ambele cu minus 1,7%).

Afacerile din comerţ, principalul indicator pentru consumul privat, au crescut în semestrul 1 cu 8,1% față de aceeași perioadă din 2023

Avansul continuu al economiei se reflectă, așa cum și-a asumat PSD în programul de guvernare, și într-o creștere a nivelului veniturilor românilor. Cele mai recente date ale Institului Național de Statistică (INS) arată că în luma mai 2024, salariul mediu net a crescut cu 12,7% față de mai 2023, la 5.118 lei.

În plus, prin politicile sociale implementate de PSD, s-au înregistrat progrese și în ceea ce privește valoarea salariului din perspectiva parității de cumpărare. Măsurile-cheie precum limitarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază și plafonarea facturilor la energie, au temperat creșterile de prețuri la aceste produse și servicii, care dețin o cotă importantă din cheltuielile românilor.

În urma acestor măsuri implementate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul privat, a marcat în primele şase luni ale anului o creştere de 8,1% ca serie brută, faţă de perioada similară a anului trecut. Acest avans s-a înregistrat pe fondul creşterilor la vânzările de produse nealimentare cu 13%, la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 5,5%, şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 3,9%.

În luna iunie, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut cu 9,4%, serie brută, comparativ cu luna iunie 2023, ca urmare a creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare cu 11,9%, la vânzările de produse alimentare cu 6,2% şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 9,7%.

Economia locală depășește impasul din SUA și Uniunea Europeană

Politica bazată pe investițiile fără precedent ale Guvernului condus de Marcel Ciolacu asigură și reziliența țării noastre în contextul problemelor înregistrate de economiile din SUA și Uniunea Europeană.

” Industria noastră este sensibil afectată de ce se întâmplă în UE, dar ajutorul poate veni din investiţiile publice în infrastructură, unde sunt bani, mulţi de la UE ”, este punctul de vedere exprimat de economistul-șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, care anticipează o creștere a economiei de 1,7%.

Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, estimează însă că avansul din trimestrul 2 al acestui an va fi de 2-2,5%, și va ajunge la 2,5-3% la final de an. „Când spun asta mă bazez pe datele care vin din construcţii şi din consum. Şi construcţiile şi consumul au crescut”, a precizat Codirlașu.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.