Avertisment! Azi, un copil ”bucălat”, mâine un adult cu sindrom metabolic: obezitate, insuficiență cardiacă, diabet…

Publicat: 28 iun. 2022, 19:15, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Avertisment! Azi, un copil  ”bucălat”, mâine un adult cu sindrom metabolic: obezitate, insuficiență cardiacă, diabet...

Adesea, despre copilul supraponderal sau obez se spune că este ”bucălat”, dar medicii văd în acesta o persoană care, în următorii ani, va suferi de sindrom metabolic, adică va avea diabet zaharat de tip 2, insuficiență cardiacă …,  avertizează prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu,  UMF ”Gr. T.Popa” Iași. 

”Legat de primele semne de alarmă ale insuficienței cardiace, eu aș menționa supraponderalitatea la copii. Știți ce ne spun statisticile? 1 din 3 copii, în jur de 10-11 sunt supraponderali sau obezi, peste 60% din populația de bărbați este obeză, peste 50% din populația de femei este obeză, deci acestea sunt lucruri care se văd. Un copil supraponderal este „bucălat”. El este nesănătos și este următoarea persoană care va avea un sindrom metabolic și când spun acest lucru, intrăm într-o discuție mult mai complexă, pentru că obezitatea generală este una, iar obezitatea abdominală este primul pas către existența unui sindrom metabolic”,  subliniază prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu pentru Dcnews.

„Persoana care are obezitate va face în următorii ani un diabet zaharat tip 2. Iată că au explodat cazurile de diabet. Știți cât diabet avem în țară, cu aproximație? Avem un milion și jumătate. Noi din copilărie le întâlnim”, mai precizează dr. Arsenescu Georgescu.

Ce este sindromul metabolic

Dr. Angelica Nour-Dincă, medic primar medicină generală, Centrul Medical de Diagnostic și Tratament ”Dr. Victor Babeș”, subliniază că ”sindromul metabolic reunește la aceeași persoană cel puțin trei din următoarele entități: – obezitate de tip central, definită prin creșterea circumferinței abdominale peste 102 cm la bărbați și peste 88 cm la femei; – toleranță alterată la glucoză, definită prin valori ușor crescute ale glicemiei (între 110 și 126 mg/dl – pe nemâncate); – creșterea trigliceridelor peste 150 mg/dl; – scăderea HDL-colesterol sub 40 mg/dl la bărbați și sub 50 mg/dl la femei; – creșterea valorilor tensiunii arteriale peste 130/85 mmHg”.