Avertisment legumicultor: În zece ani, o să mai avem doar piețe de weekend ca în Vest

Publicat: 17 mart. 2023, 07:00, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Avertisment legumicultor: În zece ani, o să mai avem doar piețe de weekend ca în Vest

Un cunoscut producător de legume din localitatea Perișor din Dolj cu doctorat în domeniu, Marian Baronescu, spune că în 7-10 ani vor dispărea piețele așa cum le știm acum, pe fondul expansiunii rețelelor moderne de magazine, și vom ajungem să avem doar piețe de weekend ca în Vest.

Totul pornește de la politica greșită a autorităților române care au permis construirea de hipermarketuri în centrul orașelor în loc de periferie și, mai mult, chiar în apropierea piețelor, ceea ce a reprezentat o lovitură grea pentru producătorii români, spune legumicultorul oltean.

‘’Vom ajunge ca în Vest, unde sunt piețe de weekend. E simplu, din moment ce ți-ai făcut o rețea vastă de magazine – supermarketuri, hipermarketuri, mall și ai tot timpul reclamă la televizor. Nu vi se pare că suntem o țară de nebuni? Suntem o țară de consumatori. În ce țară mare din lume sunt hipermarketuri și centre mari în centrul orașului? Nicăieri. În Vest, există magazine de săptămână la marginea orașului’’, a declarat pentru Ziarul Puterea Marian Baronescu.

Legumicultorul spune că în timp ce toată lumea se vaită de locuri de parcare, iar locurile de joacă pentru copii și spațiile verzi sunt din ce în mai puține, orașele se aglomerează, iar supermarketurile apar precum ciupercile după ploaie la intersecții, ba chiar și în vecinătatea piețelor.

Baronescu, de exemplu, a vândut până nu demult într-o piață de cartier din Craiova, înconjurată de nu mai puțin de șase hipermarketuri, în prezent, așa că știe cel mai bine cum a fost afectată activitatea producătorilor, pentru că a șimțit-o pe pielea lui. Dacă în vremurile bune vindea și două tone de castraveți pe zi la o singură masă, în ultimii ani ajunsese la 100 kilograme pe zi.

‘’Mi-am dorit din tot sufletul să fiu cât mai aproape de consumator, să nu iau legătura cu hipermarketurile niciodată, le-am urât din tot sufletul, dar de când cu pandemia, când s-au închis piețele, am ajuns să lucrăm cu hipermarketurile, acum începem cu al doilea lanț’’, a mai afirmat Baronescu.

Legumicultorul administrează circa 2 hectare de legume, din care 1,5 hectare reprezintă culturi în spații protejate, acoperind o gamă largă de produse, de la salată, tomate, castraveți, ardei gras, capia, gogoșar și până la pepene galben pe verticală.

Piețele nu mai au puterea de altădată

Din păcate, la acest moment, piețele nu mai au puterea de altădată, iar deseori se întâmplă ca prețurile cu care producătorii vând marfa să fie mai mici raportat la prețul primit de la retaileri. Până la urmă, producătorii nici n-au timp să stea să vândă prin piețe, acesta este rolul comercianților, mai spune Baronescu.

‘’Piețele nu mai au putere. De exemplu, vara trecută, salata nu s-a căutat în piață, pentru că aici vin mai mult pensionarii să mai negocieze un preț, dar în hipermarleturi s-a vândut. Dacă nu erau ele, se arunca multă marfă. Acolo este un debușeu, vin oameni cu bani, care cumpără mai multe și trec si pe la raionul de legume’’, recunoaște Baronescu.

Marian Baronescu este un legumicultor cunoscut cu studii în domeniu. A lucrat 13 ani la Serele Ișalnița, cândva printre cele mai mari din Europa, alți trei ani pentru Uniunea Mondială în Cercetare și de aproape două decenii se ocupă de afacerea proprie alături de familie.

Citeste si Cât costă primele roșii românești la producător, în acest an