Avertismentul fermierilor europeni: Importurile din Ucraina amenință agricultura din UE

Publicat: 12 ian. 2024, 20:30, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Avertismentul fermierilor europeni: Importurile din Ucraina amenință agricultura din UE

Șase asociații agricole europene au făcut apel la Comisia Europeană să controleze importul de produse agricole din Ucraina pe teritoriul Uniunii Europene, avertizând că în caz contrar este pusă în pericol existența agriculturii și viitorul fermierilor în UE.  

Cele șase asociații ale fermierilor care au semnat declarația comună cu privire la importurile din Ucraina reprezintă sectoare importante din agribusiness-ul din Europa. Este vorba de AVEC – Asociația Europeană a Producătorilor, Importatorilor și Exportatorilor de Carne de Pasăre, CEFS – Asociația Europeană a Producătorilor de Zahăr, CEPM – Confederația Europeană a Producătorilor de Porumb, CIBE – Confederația Internațională a Producătorilor Europeni de Sfeclă de Zahăr, COPA-COGECA – Asociația fermierilor și a cooperativelor agricole din Uniunea Europeană și EUWEP – Uniunea Europeană a comercianților de ouă, produselor din ouă, a păsărilor de curte și a vânatului  

Membrii asociațiilor susțin că „Situația din Ucraina este insuportabilă”, ucrainenii trebuie ajutați, însă, atrag atenția că agricultura europeană suportă o povară disproporționată și nesustenabilă a sprijinului acordat Ucrainei.  

Citeste si Unde se află cel mai scump teren agricol din România. Diferențe mari între Zona Capitalei și Moldova

Fermierii avertizează că dacă Mecanismul Măsurilor Comerciale Autonome (ATM) cu Ucraina va fi menținut în forma sa actuală, fără adaptare, este pusă sub semnul întrebării supraviețuirea producătorilor din UE, în sectoare precum cereale, semințe de oleaginoase, păsări de curte, ouă și zahăr.

Membrii celor șase asociații spun că încearcă să găsească soluții constructive care să îi ajute pe fermierii de ambele părți și să asigure un acord de lucru. În același timp, soluțiile propuse de ei trebuie să contribuie la menținerea unității UE și a integrității pieței comune, potrivit wrp.pl.

Lista propunerilor transmise către Comisia Europeană de către Asociațiile europene ale fermierilor: 

  • Consolidarea eforturilor internaționale pentru a facilita fluxul de mărfuri din porturile Mării Negre, astfel încât acestea să redevină un canal major de export. 
  • Investiții suplimentare pentru îmbunătățirea logisticii și a infrastructurii, care să permită Culoarelor de Solidaritate să funcționeze corect. Numărul acestora trebuie să fie mai mare, astfel încât mărfurile să poată circula liber acolo unde este nevoie. 
  • Acțiuni suplimentare pentru a se asigura că produsele care intră pe piața internă a UE îndeplinesc standardele fitosanitare, de bunăstare a animalelor și de utilizare a antibioticelor impuse prin consolidarea controalelor la frontieră. 
  • Crearea unui sistem care să asigure destinația tuturor transporturilor de produse agricole ucrainene stabilită înainte de intrarea mărfurilor în UE. 
  • Introducerea unui sistem care să asigure că produsele ucrainene ajung la o destinație predefinită în UE și nu ajung altundeva, de exemplu prin introducerea unui sistem de depozit. 
  • Introducerea unor praguri de import pentru bunurile agricole sensibile acoperite de cele șase asociații și supuse liberalizării comerțului, care se vor baza pe media anuală pentru 2021 și 2022. Produsele importate peste acest prag ar trebui să fie exportate în afara UE și, prin urmare, să fie numai destinate tranzitului pe piață internă UE. Măsurarea cantității se va baza pe sistemul de monitorizare al DG TAXUD. 

„Considerăm că aceste mecanisme sunt o modalitate constructivă de a menține fluxurile comerciale, de a proteja producătorii din UE și de a-i ajuta pe producătorii ucraineni să-și diversifice exporturile, să restabilească vechile rute comerciale și să le reducă dependența de piața UE”, declară reprezentanții fermierilor din țările Uniunii Europene.