Avram Gal: Suveranistul care tulbură sistemul poate rescrie viitorul economic al României

Publicat: 07 mai 2025, 14:18, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Avram Gal: Suveranistul care tulbură sistemul poate rescrie viitorul economic al României

Avram Gal, vicepreședinte PSD Cluj, a ținut să evidențieze într-o postare pe Facebook o analiză publicată de Bloomberg despre George Simion, liderul AUR, și impactul său asupra economiei României.

Articolul, semnat de Andra Timu și Patrick Donahue, compară viziunea lui Simion cu cea a președintelui argentinian Javier Milei, evidențiind măsurile economice radicale propuse de liderul AUR, printre care se numără reducerea locurilor de muncă din aparatul bugetar. Conform Bloomberg, aceste măsuri sunt esențiale într-o Românie „sufocată” de birocrație și cheltuieli administrative.

În ciuda etichetelor de „populist” și „extremist” lansate de media din România, Bloomberg îl prezintă pe Simion ca un lider care poate aduce ordine și predictibilitate, spre deosebire de politicienii tradiționali care recurg la creșteri de taxe și compromisuri. Reacția piețelor financiare, unde leul a pierdut mai mult de 2%, este văzută ca o reacție a unui sistem economic fragil la perspectiva unui schimb radical de paradigmă.

Avram Gal consideră că articolul din Bloomberg sugerează o schimbare de percepție la nivel global asupra României. Acesta subliniază că România ar putea deveni un „laborator de reformă economică” în Estul Europei, iar dacă mesajul lui Simion va fi validat de electorat, țara ar putea deveni un model regional de eficiență și suveranitate economică. În ciuda campaniei de demonizare din partea establishmentului politic, Gal este de părere că schimbarea propusă de Simion ar putea reprezenta o oportunitate reală pentru o reformă autentică în România.

Mai jos vă prezentăm postarea integrală a lui Avram Gal:

Bloomberg confirmă: Suveranistul care tulbură sistemul poate rescrie viitorul economic al României
Bloomberg, ziarul citit zilnic de toți CEO-ii marilor bănci din lume, a publicat astăzi o analiză explozivă despre candidatul care zguduie establishmentul politic de la București: George Simion. Intitulat sugestiv „Romanian Far-Right Trump Acolyte Plans Milei-Style Spending Cuts”, materialul semnat de Andra Timu și Patrick Donahue compară liderul AUR cu Javier Milei, președintele Argentinei cunoscut pentru măsurile sale economice radicale. Dincolo de titlul provocator menit să atragă atenția publicului internațional, articolul evidențiază pentru prima dată în presa financiară globală apariția unui lider român cu potențial de reformator real, nu de executant al unor politici dictate din exterior.
George Simion este prezentat ca un politician cu o viziune clară și cu o voință politică rar întâlnită în spațiul est-european. Măsura sa-cheie – reducerea cu 500.000 a locurilor de muncă din aparatul bugetar, exclusiv în rândul funcțiilor neproductive – este calificată drept una de tip „Milei”: curajoasă, disruptivă, dar absolut necesară într-o Românie sufocată de cheltuieli administrative și blocată de birocrație. Spre deosebire de vechea clasă politică, care operează exclusiv prin creșteri de taxe și compromisuri cu sistemul, Simion anunță ferm că nu va recurge la nicio majorare fiscală, ci va reseta modelul de stat actual, bazat pe risipe și privilegii.
Impactul acestor declarații s-a resimțit imediat în piețele financiare, unde leul a pierdut peste 2% din valoare. Această reacție a fost prezentată în presă ca un „semnal de alarmă” împotriva lui Simion, însă în realitate ea dovedește fragilitatea unui sistem economic construit pe datorii și pe încrederea oarbă în politicieni docili. Bloomberg semnalează indirect că piețele reacționează mai degrabă la instabilitatea cauzată de sistem decât la apariția unui lider care propune ordine și predictibilitate. Cu alte cuvinte, este o teamă a vechiului sistem în fața unei posibile resetări autentice.
În ciuda etichetelor ideologice cu care presa mainstream din România îl bombardează pe liderul AUR – „extremist”, „populist”, „trumpist” – articolul Bloomberg îl plasează într-o ligă superioară: a liderilor care încearcă să readucă statul la proporțiile sale naturale și să redea demnitatea fiscală cetățenilor. Comparația cu Milei nu este întâmplătoare. Ambii sunt personaje neconvenționale, disprețuite de elitele tradiționale, dar urmărite cu maxim interes de investitorii internaționali care caută reforme autentice, nu cosmetizări birocratice.
Faptul că acest articol apare într-o publicație precum Bloomberg – vocea celor mai influente centre financiare ale lumii – indică o schimbare de percepție la nivel global asupra României. Țara noastră nu mai este privită doar ca o colonie de forță de muncă ieftină și consumatori de directive europene, ci ca un posibil laborator de reformă economică în Estul Europei. Dacă mesajul lui George Simion va fi validat de electorat și transformat în program de guvernare, România poate deveni un model regional de eficiență, curaj politic și suveranitate economică.
Într-o perioadă în care propaganda de la București a pornit în forță o campanie de demonizare a liderului AUR, folosind pârghii economice pentru a induce frica și nesiguranța, articolul Bloomberg oferă o perspectivă contrară, dar lucidă: România are în față nu o amenințare, ci o șansă. O șansă de a ieși din captivitatea bugetară în care o țin partidele sistemului și de a se înscrie, cu toate riscurile, pe drumul reformei autentice. Că acest drum este abrupt și contestat, este firesc. Dar faptul că el este observat și analizat de ziarul citit de liderii economici ai lumii arată că, poate pentru prima dată în ultimele decenii, România contează. Iar liderul care o face să conteze nu este nici tehnocrat, nici obedient, ci un suveranist convins care vrea să pună ordine în haos.
P.S. ROMÂNIA, înainte de toate!