Azi e Sfânta Maria Mică: Lucrurile bune la care ar trebui să fiți atenți

Publicat: 08 sept. 2022, 07:00, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Azi e Sfânta Maria Mică: Lucrurile bune la care ar trebui să fiți atenți
Opt septembrie reprezintă data la care creștinii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor drept Sfânta Maria Mică. Aceasta este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie și totodată cea mai mare sărbătoare a toamnei.

În această zi credincioșii trebuie să meargă de dimineață la biserică, la Sfânta Liturghie. Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este numită în popor și „Sfânta Maria Mică”, pentru a face deosebirea față de Adormirea Maicii Domnului (15 august) sau „Sfânta Maria Mare”.Tot la aceeasi dată, respectiv 8 septembrie, sărbătorește și Biserica Catolică Nașterea Maicii Domnului.

Fecioara Maria s-a născut într-o familie de creștini, Ioachim și Ana. Aceștia, deși înaintați în vârstă, s-au rugat cu tărie pentru a avea un prunc. Îngerul Gavriil i-a vestit că ruga lor a fost ascultată și că Dumnezeu le va da cel mai de preț dar, un prunc, ales al Domnului, pe care au botezat-o Maria.

Ce se face în dimineața sărbătorii

De sute şi sute de ani, în jurul acestei sărbători duhovnicești s-au împletit o mulțime de tradiții și obiceiuri care s-au transmis din generaţie în generaţie. În tot acest timp, strămoşii noştri s-au rugat în această zi, respectând tradițiile acestui praznic al bucuriei. Deoarece înaintașii lor, care le-au împlinit, au fost mai sănătoși, necazul a fugit din viața lor, norocul a poposit în casele lor și s-a păstrat armonia în relațiile interumane. Iar acestea sunt lucrurile bune din viață la care ar trebui să fiți atenți.

Nu numai atât. În ziua acestui praznic, se respectă o veche tradiție în mediul urban și în cel rural, în egală măsură: În dimineaţa sărbătorii, se aprinde o candelă lângă icoana Maicii Domnului și membrii familiei o roagă pe Ocrotitoarea tututor credincioșilor să le dăruiască sănătate şi să le binecuvânteze căminul cu sănătate și cu roadele recoltei adunate în acest an.

Spor armonie și sănătate!

În ziua praznicului, creştinii păstrează tradiția de a aduce la biserică, pentru a fi sfinţite, pâine, fructe şi lumânări. După slujba de sfinţire,  credincioșii împart aceste ofrande binecuvântate copiilor şi săracilor, rugând-o pe Maica Domnului să aducă în familia lor: spor, armonie şi sănătate. Potrivit tradiţiei populare, în toată țara, în ziua praznicului se deschide sezonul nunţilor şi botezurilor (până în Postul Crăciunului).

Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) și Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sărbători creștine închinate Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu.