Azi e Sfânta Parascheva! Ce e bine să faci de marea sărbătoare. Rugăciunea care trebuie spusă

Sfânta Parascheva este prăznuită, anual, pe data de 14 octombrie, având cruce roșie în calendarul ortodox. Este ocrotitoarea Iașiului și a Moldovei și îi ajută pe cei bolnavi, sărmani și care au necazuri.  

Moaștele Cuvioasei Parascheva se află la Iași de mai bine de 370 de ani. An de an, cu această ocazie sunt organizate pelerinaje la care participă credincioșii din întreaga țară. Aceștia merg să se închine la moaștele Sfintei Parascheva care se află la Catedrala Mitropolitană din Iași. Se spune că aceste moaște au puteri miraculoase, deoarece Sfânta era cunoscută ca fiind protectoarea celor care se confruntă cu probleme grave, precum și a celor care nu își găsesc liniștea sufletească. Moaștele sfintei sunt acoperite de un veșmânt din catifea albă, care datează din anul 1641. Acesta are pus un sigiliu de către domnitorul Vasile Lupu, care sună în felul următor: „Blestemat să fie cel care ca împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva”.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscuta și sub numele de Paraschiva, este sărbatorită nu doar de catre Biserica Ortodoxă Română, ci și de către alte biserici de rit oriental.

Cuvioasa a fost îngropată ca o străină

Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în satul Epivata din Tracia. Părințîi acesteia erau creștini, dar și bogați având multe averi. Cuvioasa a fost botezată și crescută de către părințîi ei în credință creștină. Fiind o fire foarte evlavioasă, mergea de fiecare dată când se ivea ocazia la biserica Preacuratei Născătoare de Dumnezeu împreună cu mama ei. La vârstă de 10 ani, într-o zi când era în biserica a auzit următoarea frază din Evanghelie: “”Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea să și să urmeze Mie” (Luca 9, 23 )”. La auzul acestor cuvinte care îi răsunau în inima, Cuvioasa a decis să facă exact așa cum era specificat în Evanghelie. Ieșind din biserica, văzu un sărac și îi ceru hainele acestuia. Sărmanul i le da, iar ea la schimb i le oferi pe ale ei.

La ceva timp distanță decide să se retragă în pustietate și merge spre ținutul Pontului. Totuși, timp de 5 ani se oprește la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea. De acolo a pornit spre Țară Sfânta pentru a trăi restul vieții sale în acele locuri. De la Constantinopol a decis să meargă la Epivat, fără a spune credincioșilor cine este cu adevărat și de unde vine. Aici este și locul unde trece în neființă și urcă sus la ceruri alături de Dumnezeu. Neștiind cine este cu adevărat, Cuvioasa a fost îngropată ca o străină.

Credință populară, superstiții străvechi și rugăciune

Conform credinței populare, în această zi este interzis să calci, să cosi, să faci de mâncare sau orice alte treburi în gospodărie. Se spune că dacă nu ții cont de toate acestea te vei alege cu dureri de cap și de ochi. O altă superstiție străveche spune că, printre bucățele mâncate sau care sunt date de pomană nu trebuie să fie poamene cu cruce, nucile, castraveții și pepenele roșu. În schimb, este recomandată împărțirea de must și de vin nou, dar și de pâine și lipie, potrivit calendarulortodox.ro.

Potrivit tradiției, Sfânta Cuvioasă Paraschieva se roagă la bunul Dumnezeu și pentru femeile însărcinate. În popor se spune că dacă ești însărcinată și urmează să fii mămică, este recomandat să împărți din bucățele tale cu copiii sărmani. Astfel, Sfânta te va ocroti la naștere, iar nașterea copilului va fi una ușoară și lipsită de dureri.

Iată o rugăciune pe care o pot rosti credincioșii, pe 14 octombrie, potrivit doxologia.ro: „Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin”.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Portul Constanţa se pregătește pentru noua recoltă: Toate drumurile intens circulate...

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa anunță că, în următoarele două luni, adică până la începerea campaniei de recoltare, toate drumurile intens circulate...

Prefectul de Prahova îi face concurență lui Iulian Dumitrescu la preşedinţia...

Virgiliu Nanu, preşedintele PSD Prahova și prefectul județului, îi face concurență lui Iulian Dumitrescu, acuzat de corupţie şi aflat sub control judiciar, la preşedinţia...