Azi e Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului: Ce trebuie să faci de această sărbătoare extrem de importantă

Publicat: 07 ian. 2022, 05:00, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Azi e Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului: Ce trebuie să faci de această sărbătoare extrem de importantă

Sfântul Ioan Botezătorul se sărbătorește în fiecare an pe data de 7 ianuarie, sărbătoarea fiind cunoscută și sub denumirea simplă de Sfântul Ion. Cu această ocazie, potrivit tradiției populare s-au încheiat în mod oficial sărbătorile de iarnă. 

Sfântul Ioan Botezătorul este considerat cel mai mare și important între sfinți, după Fecioara Maria, fiind cel care a anunțat și pregătit timpul messianic – cel care a anunțat venirea Mântuitorului pe pământ. Din acest motiv este considerat și numit în religie Înaintemergătorul Domnului, iar sărbătoarea în sine este cunoscută și sub denumirea de “Sânt-Ion” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

Nașterea lui Ioan Botezătorul – fiu al preotului Zaharia și al Elisabetei, a fost vestită de îngerul Gavriil. Dumnezeu a împlinit astfel dorința părinților neroditori de a avea un copil. Deoarece Zaharia s-a arătat neîncrezător în vestea îngerului, a fost pedepsit cu mutenia până la nașterea pruncului. Imediat după nașterea lui Ioan, Irod cel Mare poruncea uciderea copiilor cu vârste de până la doi ani. Elisabeta a reușit să fugă cu Ioan, fiind urmărită de soldații lui Irod. Zaharia a fost ucis în Templul din Ierusalim. Elisabeta s-a rugat foarte mult lui Dumnezeu să fie apărată de pericol, iar pământul s-a deschis și aceasta și fiul ei s-au adăpostit până când a trecut primejdia.

Adult fiind, Ioan Botezătorul trăia în munți, în post și rugăciune. Acesta era îmbrăcat mereu cu o haină din păr de cămilă – care simboliza pocăința – și închidea haina cu o curea de piele – conform exegeților, cureaua de piele simbolizează stăpânirea plăcerilor trupești. Mai târziu, Ioan Botezătorul a plecat în Iordan pentru a propovădui, la chemarea lui Dumnezeu. Acesta chema oamenii să se pocăiască și vestea venirea lui Mesia pe Pământ. Momentul cel mai important al destinului său a fost cel al întâlnirii cu Iisus. Numele „Ioan” este de origine evreiască – Yehohanan („Yahve a avut milă„), răspândindu-se sub influența creștinismului.

Ioan Botezătorul este cel care a văzut Sfânta Treime atunci când l-a botezat pe Iisus Hristos.

Cum a murit Ioan Botezătorul

Ioan era ascultat de popor și oamenii veneau la el să le vorbească. Printre aceștia se afla și Irod Antipa, căruia i-a spus că trăiește în păcat cu soția fratelui său. Ioan a fost aruncat în temniță, însă mai mult la insistențele Irodiadei, soția lui Irod. Ioan putea primi totuși vizite și putea vorbi cu oamenii și în temniță, iar Irod îl vizita des. 

Totuși, când Irod Antipa și-a celebrat ziua de naștere, Irodiada și-a invitat fiica, e Salomeea. Aceasta a fost plăcută foarte mult de Irod încât i-a spus că-i va da orice își dorește. Salomeea a fost sfătuită de Irodiada să ceară capul lui Ioan Botezătorul, iar Irod, aflându-se în fața mulțimii și știind că a jurat că va oferi orice, l-a ucis pe Ioan  Botezătorul pentru a-i aduce Salomeei pe tavă capul acestuia.

Să fii vesel mai ales pe data de 7 ianuarie! 

Se crede că în ziua se Sfântul Ion este bine să te speli pe față cu agheasmă luată de la Bobotează, denumită și Agheasmă Mare, pentru a fi ferit tot anul de boli și necazuri. Sfântul Ioan Botezătorul este ocrotitorul pruncilor și credința străveche spune că femeile care-și doresc să devină mame trebuie să se roage la Sfântul Ion pentru a naște copii sănătoși. Începând cu Sfântul Ion se spune că femeile își reiau muncile, această zi de 7 ianuarie reprezentând, în tradiția populară Ziua Furcii.

Tot de Sfântul Ion au loc trei tradiții respectate cu strictețe chiar și în ziua de azi: Iordănitul, Iordăneala și Vergelul. Iordănitul, cunoscut și sub denumirea de Torontoi sau Țonțoroi, presupunea ca femeile măritate să ia pe sus bărbații sau fetele tinere și să le ducă la râu pentru a le stropi cu apă, iar apoi se strâng la cineva acasă și se ospătează și dansează până dimineața. Se mai spune că azi cei care se numesc Ion sau Ioana trebuie să petreacă de ziua lor și să cinstească invitații. Bucovina marchează ziua Sfântului Ioan Botezătorul prin crenguțe îmbodobite de brad pe care le agață la poarta celor care poartă numele de Ion. Aceștia din urmă trebuie să petreacă alături de vecini. În Transilvania, bărbații care poartă numele Ion sunt purtați pe brațe până la râu, unde sunt botezați.

Tradiția mai spune că dacă vrei să fii vesel tot anul, trebuie să fii vesel mai ales pe data de 7 ianuarie!