Azi îi sărbătorim pe Sfintii Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului. Ce e bine de făcut în această zi

În fiecare an, pe data de 9 septembrie, Ana, mama Fecioarei Maria, este sărbătorită în calendarul ortodox odată cu soțul ei, Sfântul Ioachim.

Sfânta Ana a fost mama Fecioarei Maria și, potrivit scrierilor bisericești, ea ar fi provenit dintr-un neam preoțesc și era mezina preotului Matan. Sfânta Ana a fost cununată cu înțeleptul Ioachim din Galileia și, conform Evangheliei, Ioachim era mâhnit de faptul că nu pot avea copii, dar nu se mânia împotriva lui Dumnezeu, ci întotdeauna spunea: „Mă voi retrage în pustiu și voi sta și nu voi mânca nimic, ci mă voi ruga și voi plânge, până când Dumnezeu va da roada pântecelui soției mele”. Și după multă vreme de rugăciune și post, prin rânduiala lui Dumnezeu, cei doi au avut un copil la bătrânețe, pe Fecioara Maria.

Conform scrierilor bisericești, pe când Fecioara Maria era mică, Sf. Ana ar fi dus-o și lăsat-o la Templu, drept orfană neprihănită. Din acest motiv, Sfânta Maria a rămas orfană de timpuriu, chiar dacă tatăl său a trăit până la 80 de ani și mama, Sf. Ana, până la vârsta de 69 de ani.

După ce și-a încredințat fiica Templului, Sf. Ana și-a dedicat restul vieții rugăciunilor și postului. A făcut mult bine oamenilor aflați la nevoie, pentru a împlini cuvântul Domnului. Pentru însemnătatea faptelor ei, oamenii o respectă cu sfințenie pe Sfânta Ana.

Este o zi în care trebuie să o cinstești pe Sfânta Ana

În tradiția populară se spune că este bine ca în această zi de sărbătoare să dai de pomană pentru sufletul celor din familia ta care au trecut la cele veșnice. Femeile însărcinate care intră în biserică în această zi vor avea o sarcină ușoară, spun bătrânii din Moldova. De asemenea, potrivit credințelor populare, este o zi în care trebuie să o cinstești pe Sfânta Ana, dar și pe Fecioara Maria prin rugăciune și odihnă.

În Ardeal, în anumite zone, oamenii bătrâni ung frunțile copiilor cu apă sfințită în semnul sfintei cruci. În această zi este bine să mănânci pe săturate și să le oferi și celorlalți oameni din puținul pe care îl ai. Este ziua în care poți face un bine, fără să aștepți ceva la schimb. Este ziua în care e bine să cumperi un cadou, cât de mic posibil, unui copilaș din familie sau propriului copil, intru cinstirea Sfintei Ana. Sfânta Ana este protectoarea celor mici și a femeilor însărcinate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...