Azi începe Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

Cea de-a XXVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) începe astăzi, prefigurând zece zile cu peste 2.000 de artişti din 38 de ţări, 600 de evenimente şi 100 de spectacole online, premiere mondiale, teatru, dans, circ, operă, muzică, expoziţii, lansări de carte, acrobaţii şi parade.

Timp de zece zile Sibiul se transformă în capitala internaţională a teatrului, a dansului, a muzicii, a circului şi a acrobaţiilor, printr-un program divers, care reuneşte nume mari ale artelor spectacolului şi reprezentaţii în premieră mondială. FITS se va desfăşura între 20 şi 29 august 2021, iar tema de anul acesta, „Construim speranţa împreună”, este transpusă în realitate printr-o ediţie specială.

Festivalul din acest an reprezintă o celebrare a artelor spectacolului, care prezintă manifestări artistice din întreaga lume, create de nume precum: Charlotte Rampling, Israel Galvan, Denis O’Hare, Helmut Sturmer, Yoshi Oida, anunţă organizatorii. În prima zi a Festivalului, publicul este invitat în Piaţa Mare, la ora 21.00, la Concertul Simfonic al Romanian Chamber Orchestra, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru, programul zilei fiind completat de spectacole de teatru, expoziţii, acrobaţii şi se va încheia cu tradiţionalul spectacol de artificii, programat la ora 23.15, în Parcarea Teatrului.

Programul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu include o serie de spectacole outdoor ale unor companii de renume mondial, care întregesc oferta ediţiei din acest an a FITS şi la care accesul publicului este gratuit. Începând din prima zi a evenimentului şi până la finalul său, FITS 2021 transformă Sibiul, aşa cum a făcut-o şi la ediţiile fizice desfăşurate în anii anteriori, într-o scenă amplă, în care teatrul, dansul, circul, muzica sau acrobaţiile sunt oferite cu generozitate publicului. Biletele pot fi achiziţionate de la Agenţia Teatrală din Sibiu, strada Nicolae Bălcescu, nr. 17, şi online, pe www.sibfest.ro.

O ediție aproape eroică

Este o ediţie, fără a folosi cuvinte mari, aproape eroică, pe care o facem cu o bucurie de nedescris, dar şi cu nişte eforturi uriaşe. Faptul că putem împreună să gândim o altfel de normalitate, care să ne ducă mai departe visele, năzuinţele, puterea de a crea, puterea de a crede şi bucuria de a întâlni frumuseţea, este reazemul pe care-l avem în tot ceea ce facem. Trebuie să mulţumesc tuturor celor care fac acest efort şi care au înţeles cât de importante sunt asumarea şi angajamentul de care dăm dovadă. Mă refer aici la echipa festivalului, a teatrului, a şcolii şi a structurilor care s-au creat: Bursa de Spectacole, Programul de Voluntariat, Therme Forum şi Platforma Doctorală.

Bineînţeles că mulţumim, în special, acestei comunităţi atât de speciale care este Sibiul, tuturor celor care ne îngăduie toate provocările şi iniţiativele pe care le aducem. Mii de mulţumiri tuturor instituţiilor şi structurilor din Sibiu şi din ţară, care ne-au sprijinit în aşa fel încât să putem să aducem la lumină tot ce dăruim”, este mesajul pe care îl transmite Constantin Chiriac, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Noua aplicaţie de mobil FITS poate fi acum descărcată gratuit din APP Store şi Google Play. Aplicaţia FITS este încă un pas către digitalizarea şi extinderea ofertei festivalului către cât mai mulţi iubitori de artele spectacolului, având în acelaşi timp rolul de a înlesni utilizatorilor o experienţă multidisciplinară. Aceasta cuprinde programul, locaţiile de desfăşurare, oferă opţiunea de personalizare a agendei zilnice, include informaţiile cele mai relevante despre acces, posibilitatea de a achiziţiona bilete la reprezentaţiile fizice şi abonament online, precum şi răspunsurile la întrebările frecvente, alături de multe alte surprize. 

FITS online

Pentru vizionarea spectacolelor online, accesaţi www.sibfest.ro şi selectaţi din meniu, secţiunea program. În secţiune, selectaţi butonul FITS ONLINE. Se va afişa programul spectacolelor online disponibile în abonament, pe care vă rugăm să îl cumpăraţi de pe www.entertix.ro, pentru a primi acces.

Verificarea accesului la Festival pentru persoanele care deţin Certificatul Digital European COVID-19 este asigurată de partenerul nostru vaccin.live prin aplicaţia de scanare instalată pe echipamente profesionale de scanare oferite de smartscan.ro.

Aplicaţia scanează codul QR al Certificatului Digital verifică integritatea semnăturii digitale (care protejează certificatul împotriva falsificării) şi afişează informaţiile pe ecranul echipamentului de scanare. Persoana care prezintă codul QR în vederea scanării este de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conţinute în acest cod. Datele nu sunt salvate pe dispozitivul de scanare. Aplicaţia vaccin.live poate verifica Certificate Digitale Europene COVID-19 emise de către toate statele membre UE + Elveţia, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, San Marino şi Vatican.

Participanţii sunt rugaţi să aibă pregătit Certificatul Digital European Covid-19 (care se poate descărca accesând portalul certificat-covid.gov.ro) în format electronic sau tipărit pe hârtie pentru a putea fi scanat la punctele de acces, împreună cu un act de identitate care să conţină cel puţin nume, prenume şi data naşterii, pentru verificare.

Certificatul este validat numai în condiţiile legale pentru:

– persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,

– persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore,

– persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Pentru accesul în săli, organizatorii vor pune la dispoziţia spectatorilor brăţări care să faciliteze triajul epidemiologic rapid. Acestea se vor putea ridica din următoarele puncte: Parcarea Pieţei Teatrului, Parcul Astra, Fabrica de Cultură IACM Construcţii SA – UniCredit. Purtarea măştii de protecţie în săli este obligatorie, iar accesul se face cu respectarea unei distanţe de minimum 1,5 metri şi cu dezinfectarea mâinilor în punctele special amenajate.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura în perioada 20-29 august 2021, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, principalul finanţator fiind Primăria Sibiu şi Consiliul Local Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...