Azi sunt Moșii de iarnă. Ce nu e bine să faci de Sâmbăta Morţilor

Publicat: 06 mart. 2021, 13:30, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Azi sunt Moșii de iarnă. Ce nu e bine să faci de Sâmbăta Morţilor

Azi sunt Moșii de iarnă – una dintre cele mai mari sărbători ale creștinilor ortodocși, o sărbătoare care se ține cu sfințenie și de care se leagă pomenirea morților.

Moșii de iarnă se prăznuiesc la începutul lunii martie, mai exact pe 6 martie, atunci când Biserica Ortodoxă face prăznuirea celor adormiți. Moșii de iarnă sunt celebrați în martie – deoarece Paștele 2021 este pe 2 mai, iar Moşii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților, care se încheie în Săptămâna Mare.

După Moșii de iarnă, la câteva zile, urmează Moșii de primăvară, pe data de 9 martie.

Moşii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților care se încheie în Săptămâna Mare dinaintea Paștelui.

Nu păstra pentru a doua zi

Pentru Moşii de iarnă, gospodinele pregătesc colivă, sarmale, colaci, turte și vin. Lângă coșul cu bucate, credincioșii pun un pomelnic în care trec numele rudelor decedate.

Tradiția populară spune că, tot ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morților se aruncă nu se păstrează pentru a doua zi când este Lăsatul secului de carne. Se spune că dacă tradiția nu este respectată, natura se va răzbuna și va trimite vreme rea peste cei care în cauză.

În unele zone din țară, pe lângă aceste pomene, credincioșii pun un bănuț pe care îl dau celui mai sărac om din sat. Se consideră că asta aduce spor atât celui care dă, cât și celui care primește.

Ce înseamnă Sâmbăta Morților

În ziua de Sâmbăta Morților, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți în neființă, prin organizarea Slujbei Parastasului și a Sfintei Liturghii.

Pentru pomenirea morților la biserică, enoriașii duc colivă, colac sau turtă, o sticlă cu vin și pomelnicul în care sunt trecute numele persoanelor care nu mai viețuiesc pe Pământ, pentru a fi slujite de către preoți.

Este ziua cunoscută și ca Sâmbăta Morților, iar ritualul prevede ca în fiecare biserică să se oficieze Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului.