BA.5, subvariantă a Omicron, ar putea declanșa un nou val de Covid-19

În Portugalia, al șaselea val Covid-19 se apropie. Și cauza poartă numele de BA.5. Este o subvariantă a Omicron, care câștigă teren în Portugalia, reperată pentru prima dată în Africa de Sud.

Potrivit serviciului național de sănătate, BA.5 ar putea atinge o frecvență de aproximativ 80% în curând, cu o rata a creșterii de 13% pe zi. Nu a fost identificat niciun caz de BA.4 în Portugalia. Contrar situației din Africa de Sud, incidența rămâne ridicată dar stabilă, cu o diminuare a spitalizărilor, notează Sante publique France într-un raport. Dar în Portugalia, epidemia se extinde vertiginos, numărul cazurilor pozitive crescând de la 650 la 2.500 în câteva săptămâni.

În prezent, în Portugalia, subvarianta BA.2 este în continuare majoritară (62,9% din cazurile secvențiate la sfârșitul săptămânii 18), dar BA.5 crește într-un ritm exponențial. Frecvența acestei subvariante s-a dublat între săptămânile 15 și 16 și a ajuns la 37% la sfârșitul săptămânii 18, informează serviciul de sănătate publică.

Potrivit Centrului european de prevenirea și controlul bolilor, această situație îngrijorătoare ar putea fi semnul revenirii epidemiei.

De altfel, cifrele dovedesc că această nouă variantă are un grad mare de contagiozitate și capacitate de răspândire. Vestea rea: această mutație pare capabilă să treacă peste protecția imunitară dobândită în urma unei infecții sau cu schema completă de vaccinare.

Centrul european de prevenirea și controlul bolilor (ECDC) recomandă țărilor să fie prudente față de eventualele semnale de emergență. În Franța, subvariantele BA.4 și BA.5 reprezintă doar 0,3% și 0,5% din secvențierile efectuate.

Pentru moment, în Europa, BA.5, nouă variantă a Omicron, are o prezență discretă.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole