Afaceristul Cristian Baboș, sponsorul unui judecător turnător la Securitate, învins în instanță de CJ Cluj

Publicat: 18 feb. 2024, 07:29, de Andrei Ceausescu, în Dezvăluiri , ? cititori
Afaceristul Cristian Baboș, sponsorul unui judecător turnător la Securitate, învins în instanță de CJ Cluj

Firma, aflată în stare de insolvență și aparținând lui Cristian Baboș, a solicitat de la administrația județeană suma de 1,2 milioane de lei.


La începutul lunii curente, Curtea de Apel Cluj a pronunțat o hotărâre în disputa dintre firma TRANSILVANIA JUICES SA și CJ Cluj, autoritatea responsabilă de parcul industrial Tetarom construit la Tăietura Turcului. Sentința instanței are o importanță financiară de aproximativ 1,2 milioane de lei. Firma, aflată în stare de insolvență și aparținând lui Cristian Baboș, a solicitat de la administrația județeană suma de 1,2 milioane de lei, considerând-o compensație pentru o afacere „condamnată din start”. Anterior, Baboș fusese condamnat pentru mituirea fostului judecător clujean Gabriel Năsui, care, în tinerețe, a fost identificat că informator al Securității, scrie Gazeta de Cluj.

La 6 februarie, Curtea de Apel Cluj a emis o hotărâre prin care pretențiile firmei TRANSILVANIA JUICES SA au fost respinse. În 2018, societatea aflată în insolvență a intentat un proces împotriva Tetarom SA și a administrației județene.

Acum, Curtea de Apel Cluj a decis că pretențiile companiei nu au fundament.

„Respinge apelul formulat de apelanta S.C. TRANSILVANIA JUICES S.A., societate în faliment, prin lichidator judiciar SP MUREŞ INSOLVENCY SPRL, împotriva încheierilor de ședință din 10.02.2021 și 24.02.2021, ambele pronunțate de Tribunalul Specializat Cluj în dosarul nr. 292/1285/2018. Admite apelul formulat de apelanta S.C. TRANSILVANIA JUICES S.A. în contradicție cu intimații S.C. TETAROM S.A. și JUDEȚUL CLUJ prin președintele Consiliului Județean Cluj, împotriva sentinței civile nr.470/10.03.2021 pronunțată de Tribunalul Specializat Cluj în dosarul nr.292/1285/2018, pe care o anulează parțial și, referitor la fond: Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta S.C. TRANSILVANIA JUICES S.A. în contradicție cu pârâții S.C. TETAROM S.A. și JUDEȚUL CLUJ, având ca obiect despăgubiri întemeiate pe îmbogățirea fără justă cauză. Păstrează soluțiile primei instanțe privind excepțiile și soluția privind capătul de cerere principal. Respinge cererea apelantei privind obligarea intimatelor la plata cheltuielilor de judecată efectuate la fond și în apel. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare, cu depunerea cererii la Curtea de Apel Cluj. Pronunțată astăzi, 06 februarie 2024, prin punerea soluției la dispoziția părților prin intermediul grefei instanței”, se menționează în rezumatul hotărârii instanței.

Modul în care afacerea lui Baboș s-a desfășurat

În 2006, firma TRANSILVANIA JUICES S.A a închiriat un spațiu în Tetarom I, unul dintre parcurile industriale administrate de CJ Cluj.

Un an mai târziu, după ce firma lui Baboș a intrat în insolvență, în 2018 a intentat un proces împotriva CJ Cluj și Tetarom, revendicând o sumă de peste 1,2 milioane de lei. În documentația judiciară, se arată că, conform contractului de cesiune nr. 513/12.06.2006, Tetarom S.A. a cedat societății dreptul de utilizare asupra unui teren de 13.984 mp (înregistrat în CF nr. 154168 a municipiului Cluj-Napoca) pentru o perioadă de 49 de ani, și dreptul de a construi pentru realizarea unei investiții de minim 5.000.000 EURO, care să asigure minim 60 de locuri de muncă. Valoarea contractului de cesiune a fost stabilită la 0,12 euro/mp/an, fără TVA, și o taxă de administrare de 1,5 euro/mp/an, fără TVA.

Ulterior, firma Transilvania JUICES a cedat contractul de închiriere către SC Babos Holding Internațional, firmă care, între timp, a fost radiată. Mai departe, contractul de închiriere a fost preluat de firma Commer SA, deținută de Anca Virginaș, una dintre colaboratoarele constante de afaceri ale lui Cristian Baboș. Nici această firmă nu mai funcționează, fiind în procedură de lichidare.

Nicio investiție de 5 milioane de euro, care să asigure cele minim 60 de locuri de muncă, nu a fost realizată. Reprezentanții companiei susțin că nu au putut începe afacerea din cauza instabilității terenului și au trebuit să investească sume semnificative în stabilizarea acestuia.

În patru ani de la semnarea contractului de închiriere, afacerile lui Baboș au reușit doar să pună o placă de beton și să ridice o parte din schelele pe care ar fi trebuit să se construiască fabrica de sucuri.

Această situație a condus la rezilierea contractului de cesiune semnat cu firma lui Baboș de către administrația județeană. Decizia a fost contestată în instanță de Transilvania Juice SA, însă a pierdut procesul. În plus, instanța a decis că placa de beton și schelele metalice trebuie demolate deoarece nu au fost construite în conformitate cu legea.

În procesul cu o miză de 1,2 milioane de lei, cererea firmei Transilvania Juices SA a fost respinsă de către judecător.

Afacerea lui Baboș a intrat în declin în 2018

Afacerile lui Cristian Baboș au început să scadă acum câțiva ani. În 2018, executorii judecătorești au scos la licitație unul dintre cele mai valoroase active ale omului de afaceri clujean: o fermă din comuna Baciu, cu un teren situat în intravilanul localității, cu o suprafață de 12.373 mp. Prețul de evaluare a imobilului a fost de 1.678.530 lei. Cristian Baboș a fost implicat în afaceri încă din tinerete, fiind acționar al societății Agromar din Zalău.

Judecătorul fusese recunoscut de către Securitate sub numele conspirativ „Gabriel”

Conform CNSAS, judecătorului Gabriel Năsui i se spunea „Cotabiță” în perioada Securității.

Gabriel Adrian Năsui a avut legături cu Securitatea în tinerețe, conform documentelor studiate de către CNSAS. Misiunea sa era de a supraveghea un profesor de la Liceul „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca, conform Adeverinței CNSAS 540/29.05.2008.

„În baza notei de constatare nr. S/DI/I438 din data de 12.05.2008, întocmită de către direcția de specialitate, din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, în care se regăsesc următoarele elemente: domnul Năsui Gabriel a fost recrutat în calitate de colaborator al Securității în perioada 1989 – 1991, pentru supravegherea informativă a unui profesor din cadrul Liceului “Gheorghe Şincai”, având numele conspirativ “Cotabiţă” […] Deși domnia sa a semnat la data de 18.05.1989 – “Angajament”, nu se regăsesc documente care să ateste transmiterea de informații securității de către domnul Năsui Gabriel, astfel încât să se poată circumscrie noțiunii de colaborator al Securității așa cum este aceasta definită în art. 2. Lit. b și c din O.U.G. nr. 24/2008.” Conform documentelor analizate, CNSAS consideră că lui Năsui Gabriel nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității.