O primărie din Buzău acuză ADS că a încheiat contracte ilegale

Publicat: 07 mai 2024, 11:36, de Vlad Stefan Orjan, în Dezvăluiri , ? cititori
Exclusiv
O primărie din Buzău acuză ADS că a încheiat contracte ilegale
Amantlâc cu scandal și proces la vârful Agenției Domeniilor Statului

Primăria Comunei Vernești din județul Buzău se află în mijlocul unui scandal intens după ce a acuzat Agenția Domeniilor Statului (ADS) că a încheiat contracte nelegale de arendă a unor terenuri. Potrivit declarațiilor oficiale emise de instituția locală, contractul de arendă încheiat între ADS București și Primăria Comunei Vernești a fost denunțat ca fiind nevalid din punct de vedere legal.

Principala acuzație adusă de către Primărie este că ADS a procedat ilegal la încheierea acestui contract, încălcând hotărârile judecătorești definitive și irevocabile referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor. Mai exact, suprafața de teren în discuție, aparținând tarlalei 14 din satul Cândesti, comuna Vernești, județul Buzău, a fost subiectul unor hotărâri judecătorești care au confirmat apartenența acestora la domeniul public.

”Nu putem inregistra acest contract de arenda, deoarece ADS Bucuresti, a procedat nelegal la incheierea acestui contract, deoarece aceasta suprafata a fost reconstituita prin hotarari judecatoresti, exemplu: toate suprafetele de teren din tarlaua 14, sat Candesti, com. Vernești, jud. Buzău. Mai mult decat atat, la vizita in teren pentru verificarea suprafetelor, a rezultat inexistenta suprafetei de 41,9800 ha teren, categoria livada.”

Primăria a evidențiat faptul că aceste hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, printre care și deciziile civile nr. 374/2013, 4526/12.03.2014 și 2841/15.05.2017, sunt ignorate de către ADS încheindu-se un contract de arendă în mod nelegal, încălcând astfel legislația în vigoare.

În plus, în urma unei verificări în teren, s-a constatat inexistența unei suprafețe de 41,9800 ha de teren, lucru care contrazice clar contractul de arendă încheiat. Referitor la acest aspect, referatul de specialitate nr. 1883/11.04.2024 emis de inspectorul Popa Gheorghe din cadrul Primăriei Comunei Vernesti atestă ilegalitatea înregistrării contractului de arendă în cauză.

Prin urmare, Primăria Comunei Vernesti solicită în mod repetat revocarea contractului de arendă și dispunerea unor măsuri pentru intrarea în legalitate, având în vedere imposibilitatea înregistrării acestuia din cauza încălcării flagrante a prevederilor legale și a hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile.

Reprezentanții Primăriei au subliniat că vor acționa în continuare pentru respectarea legii și a hotărârilor judecătorești și așteaptă o soluționare rapidă și conformă cu prevederile legale din partea autorităților competente. ADS București nu a emis încă o declarație oficială referitoare la aceste acuzații.