Șefi de cooperativă agricolă, trimiși în judecată de DNA pentru fraudarea subvențiilor APIA

Publicat: 07 mai 2024, 10:22, de Mariana Olteanu, în Agricultura , ? cititori
Șefi de cooperativă agricolă, trimiși în judecată de DNA pentru fraudarea subvențiilor APIA
Foto: puterea.ro

Doi șefi de cooperativă agricolă au fost trimiși în judecată de procurorii DNA după ce ar  fi depus declarații și documente false pentru a obține fonduri europene. Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) s-a constituit parte civilă în proces pentru suma de aproape un milion de lei.

Este vorba, mai exact, de doi agricultori, soț și soție aflați la conducerea Cooperativei Agricole Cozancea Farm, din satul Blândești, județul Botoșani. Cei doi sunt acuzați că ar fi obținut subvenții în baza unor documente false, care ar fi adus un prejudiciu de 988.883 lei Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, potrivit botosaninews.ro.

Potrivit informațiilor din presa locală, fermierii în cauză sunt Benone Melinte și Gabriela Melinte care conduceau Cooperativa Agricolă Cozancea Farm. Faptele ar fi fost comise în campaniile agricole din 2011, 2012, 2014 și 2015, când cei doi indivizi, reprezentanții „Cozancea Farm”, ar fi depus la APIA documente și declarații false pentru a obține, pe nedrept, subvenții pentru terenurile cu destinația pășune, aflate în comuna Blândești. Cuantumul acestora s-ar fi ridicat la 988.883 de lei. APIA s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus.

„În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor imobile ce aparțin celor doi inculpați, reprezentanți ai cooperativei agricole Cozancea Farm”, au declarat reprezentanții DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Botoşani, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.