Bacterie periculoasă depistată în apa potabilă de la Breaza. S-a semnat o petiție în acest sens
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/image.jpeg)
Locuitorii din Breaza se confruntă cu o situație de-a dreptul alarmantă în ceea ce privește calitatea apei potabile. Rezultatul analizelor efectuate de Direcția de Sănătate Publică Prahova a confirmat prezența bacteriei Clostridium Perfrigens în apa de la robinete.
Bacterie care poate provoca toxiinfecție alimentară, în apa de la Breaza
Clostridium Perfrigens este bacteria prezentă în apa care curge la robinetul fiecărui locuitor din Breaza. În acest sens, DSP Prahova le interzice cetățenilor să consume apă. De asemenea, autoritățile au notificat operatorul Hidro Prahova să ia măsuri urgente pentru eliminarea neconformităților.
Situația a devenit alarmantă când apa potabilă a început să aibă un miros neplăcut și o culoare maronie.
„Avem o problemă cu apa legată de aspect şi de miros – o culoare maronie şi un miros deranjant, care diferă de la zonă la zonă. În general are un miros de medicamente”, a explicat primarul Bogdan Novac.
Cetățenii au lăsat mai multe postări în mediul online, în care asociază mirosul apei cu cel de hazna.
Vezi și: Unde se găsește cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub costă peste 10 lei, fără TVA
S-a creat petiție în acest sens
Mai mulți locuitori din Breaza s-au adunat, au creat și au semnat o petiție în ceea ce privește apa potabilă din oraș. „Nu mai acceptăm apă murdară la preț de lux”, este titlul scrisorii deschise către Primăria Orașului, precum și către Consiliul Local Breaza. Aceștia susțin că s-au săturat să plătească sume exagerate pentru servicii de care nu beneficiază.
Metrul cub de apa în Breaza ar costa 9,66 lei, în timp ce în Ploiești ar fi de 7,5 lei/mc cu TVA inclus.
„La Breaza plătim cu 30-40% mai mult pentru o apă infestată, livrată prin instalații compromise. Această discrepanță nu poate fi explicată prin costuri tehnice, ci este expresia unui abuz sistematic asupra comunității”, se arată în petiția localnicilor.
Petiția a adunat, până la momentul actual aproximativ 500 de semnături, problema apei potabile nefiind încă soluționată.
Aer de respirat ca la Davos, nămol ca la Techirghiol, dar în apa de la robinet
La Breaza aerul este comparat cu cel din renumita stațiune helvetă Davos. Cu toate acestea, viața este departe de a unui elvețian. Problema apei a existat și în toamnă, când oamenii, mai ales copiii și bătrânii, se îmbolnăveau „de stomac”. Conform medicilor de la Câmpina, unde bolnavii erau aduși cu ambulanțele, erau infecții gastrointestinale. Oamenii aveau stări de vomă și o stare generală proastă. Coșmarul apei a început când s-a spart o conductă centrală care trecea chiar pe sub strada principală din Breaza, Bd. Republicii. Apa la robinet devenise maro. Se întâmpla în 2024.
„Cred însă că problema apei era preexistentă. Problema acestei bacterii raportate abia acum îi ținea pe copii acasă, iar școlile funcționau cu 30-40% din efectiv. Se făceau unii bine, îi înlocuiau alții care se îmbolnăveau și tot așa”, a declarat, în exclusivitate pentru Puterea, Evelin Ceciu, jurnalist din Breaza.
În episodul apei de acum, lucrurile au stat cu totul altfel, dar tot rău.
„Sâmbătă, apa de la robinet avea miros ca de canalizare. Explicația de la primărie, pe surse, a fost că s-a luat curentul la stația de filtrare de la Paltinu, locul de unde este alimentată cu apă Breaza. Totuși, apa de la sursă nu are cum să miroasă ca un WC”, a continuat Ceciu.
El crede că primăria a ajutat cum a putut în actuala criză a apei de la Breaza, punând la dispoziție în puncte-cheie ale orășelului bazine cu apă, de unde localnicii puteau să se alimenteze. Marea problemă ar veni însă din altă parte.
„Breaza și Prahova, în general, au cel mai mare tarif la apă din România. Pentru apă și pentru canalizare, prahovenii plătesc 19 lei/mc. Nu poți spune că plătești doar apa, fiindcă o folosești și apoi se duce pe conductă cu toate cele… iar canalizarea costă și ea. Serviciile de apă-canal prestate de Hidro Prahova sunt execrabile, la niște prețuri exorbitante. De aici și marea supărare a prahovenilor”, a menționat în încheiere jurnalistul.