Bain Capital Credit a cumpărat un portofoliu de credite neperformante de la Banca Națională a Greciei

Publicat: 24 dec. 2020, 07:30, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Bain Capital Credit a cumpărat un portofoliu de credite neperformante de la Banca Națională a Greciei
bani, salarii,alocații

Banca Națională a Greciei (NBG) a vândut un portofoliu de credite corporative neperformante și sub-performante (NPE) din România către Bain Capital Credit, o companie globală de investiții.

Valoarea contabilă a creditelor este de 174 milioane euro, cu o valoare a garanțiilor alocate de 102 milioane euro.

Implementată în contextul strategiei de reducere a NPE a NBG în conformitate cu Obiectivele Operaționale prezentate Mecanismului Unic de Supraveghere, tranzacția este una dintre cele mai mari vânzări recente de credite neperformante (NPLs) corporative de pe piața românească. Tranzacția se aliniază planului de acțiune al Comisiei Europene cu privire la NPLs, care este menit să prevină o acumulare viitoare de credite neperformante în Uniunea Europeană. De asemenea, poate marca reluarea tranzacțiilor cu credite neperformante în România, având în vedere că numeroase companii și afaceri au fost supuse unei presiuni financiare semnificative din cauza epidemiei provocate de coronavirus.

Echipa de avocați a firmei internaționale CMS a asistat NBG cu privire la toate aspectele juridice ale tranzacției. Finalizarea tranzacției este supusă aprobării unor condiții precedente standard, inclusiv aprobarea de către autoritățile de reglementare din România și acordul Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei.

„Finalizarea acestei tranzacții într-un moment dificil datorat crizei medicale indică faptul că vânzarea acestor portofolii rămâne unul dintre instrumentele cheie pentru bănci în vederea gestionării cât mai eficiente a acestor cazuri. Restructurarea și reorganizarea activelor și/sau companiilor aflate în dificultate va rămâne probabil principala scenă pentru achiziții și investiții în perioada următoare, indiferent de zona din care provin investitorii”, a declarat Rodica Manea, Partner Corporate M&A în cadrul CMS România.

„Piața oferă oportunități de investiții pentru cei care sunt dispuși să își asume riscuri. Tranzacțiile cu active neperformante (așa-zisele „distressed-driven M&A”), precum și vânzările de active non-core ale companiilor mari vor fi generatoare importante ale activității de M&A. Totodată, ne așteptăm ca tranzacțiile să continue în domeniile care s-au dovedit printre cele mai reziliente în timpul perioadelor de lockdown, precum sectorul energetic, tehnologie, media și telecoms (TMT), serviciile financiare, domeniul farmaceutic, medical și de biotehnologie (PMB)”, spune și Horea Popescu, Managing Partner al biroului CMS România și Coordonator al practicii Corporate M&A în Europa Centrală și de Est.