Banca Mondială: Prea mulți angajați în companiile de stat din România!

Publicat: 02 mart. 2024, 14:37, de Cezar Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Banca Mondială: Prea mulți angajați în companiile de stat din România!
Banca Mondială trage un semnal de alarmă: Prea mulți angajați în companiile de stat

Banca Mondailă trage un semnal de alarmă cu privire la angajații din companiile de stat și spune că deși numărul acestora este în creștere, iar salariile sunt mai mari, productivitatea scade. Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, prezența întreprinderilor de stat poate limita intrarea pe piață a firmelor private și afectează eficiența alocării resurselor.

În cea mai recentă analiză, specialiștii de la Banca Mondială compară mediul privat din România cu sectorul public. O primă concluzie la care au ajuns reprezentanții instituției financiare internaționale este aceea că angajații de la stat sunt mai puțin eficienți față de cei din mediul privat.

Te-ar putea interesa și: Patronul unui celebru lanț de restaurante a concediat toți angajații asiatici. ”Trebuie întâi învățați să se spele pe mâini. Sunt un dezastru”

De asemenea, Banca Mondială atrage atenția și asupra faptului că există foarte multe companii de stat, aproximativ 1.400, ceea ce creează presiune asupra bugetului, dar și asupra creșterii economice. Dintre acestea, aproximativ 80% sunt deținute de autoritățile locale sau municipale, restul fiind deținute de guvernul central.

Câți angajați la stat sunt în România

Cele mai recente date venite de la Ministerul Finanțelor arată că numărul angajaților din sectorul public a crescut. În prezent, în România există aproximativ 1.300.000 de bugetari. Cât despre salariu, un raport din 2022 al Consiliului Concurenței dezvăluie faptul că salariul mediu brut al angajaților de la stat este mai mare cu 17% decât cel din mediul privat.

În ultimul deceniu, amprenta Statului a crescut, odată cu crearea mai multor companii de stat, arată datele Băncii Mondiale, care amitește cazul Primăriei București care a înființat aproximativ 22 de întreprinderi de stat noi „în mai multe sectoare fără o justificare economică clară”. Această creștere a amprentei companiilor de stat, combinată cu lipsa unor politici neutre din punct de vedere competitiv, a obstrucționat funcționarea pieței, scrie Hotnews.