Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR: „În ce privește prețurile, putem spune că greul a trecut, dar doar cu o condiție”

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), a declarat că, în ce privește prețurile, putem spune că greul a trecut, dar asta doar cu o condiție: să nu apară elemente noi în criza internațională.

Cred că mai degrabă ne putem aștepta să avem o temperare a infației. Dacă vom avea măsurile de plafonare a prețurilor la energie pe care le anunță Guvernul, există șansa să avem o inflație care să nu atingă două cifre în perioada imediat următoare, iar la începutul anului viitor, dacă nu apar elemente noi care să influențeze fenomenul – și mă refer la prețurile la combustibil sau energie, dată fiind criza internațională – inflația va avea toate șansele să scadă, așa că trebuie să privim acest peisaj cu ambele părți, atât cu inflația cât și cu dobânda care vine în urma inflației”.

Suntem într-un proces de așezare a prețurilor care, evident, sunt în creștere. Suntem în situația în care nu putem evita aceste fenomen, dar avem speranța că ce-i mai rău e în spate legat de prețuri, repet, dacă nu apar elemente noi în criza internațională”, a declarat oficialul BNR pentru B1 TV.

E corelație directă între creșterea inflației și creșterea dobânzilor.

Dan Suciu a adăugat că suntem într-o situație excepțională, foarte complicată geopolitic. Și reperele pe care le aveam într-o situație normală aproape că nu mai sunt utile în situația dată.

Oficialul BNR a mai explicat că s-a remarcat totuși, ceva: „Dobânda ROBOR e la jumătate cât e nivelul inflației. E corelație directă între creșterea inflației și creșterea dobânzilor. Odată ce avem o inflație crescută, e imposibil să evită niște dobânzi crescute, dar faptul că avem acum un ROBOR la jumătatea indicelui de inflație arată că presiunea pe care o resimt cei care au credite e mult mai ușoară decât ar indica inflația dată”.

1 COMENTARIU

  1. Sunt dați naibii acești politicieni corupți… chiar își distruge şi îşi desființează poporul… cu bună știință, fără vreo remușcare sau frică de Dumnezeu.
    „Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), a declarat că, în ce privește prețurile, putem spune că greul a trecut, dar asta doar cu o condiție: să nu apară elemente noi în criza internațională”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...