O tranzacție uriașă prinde contur: se vinde a treia bancă din România

Publicat: 01 feb. 2024, 21:17, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
O tranzacție uriașă prinde contur: se vinde a treia bancă din România

BRD s-a pus în vânzare. Mulți români au credite la această bancă sau încasează aici pensii și salarii.

BRD, a treia cea mai mare bancă din România, este în discuții pentru a fi vândută în cadrul unei ample operațiuni de optimizare a costurilor, inițiată de grupul bancar francez Societe Generale în ultimii ani.

Conform informațiilor publicate de Profit.ro, Societe Generale a angajat firma JP Morgan pentru a evalua posibilitatea vânzării BRD, filiala sa din România. Printre posibilii cumpărători se numără și grupul financiar belgian KBC, unul dintre principalii actori în achiziționarea de proprietăți bancare în regiune.

Într-o mișcare similară, în noiembrie 2021, KBC a achiziționat integral Raiffeisenbank Bulgaria, subsidiara bulgară a Raiffeisen Bank International, într-o tranzacție ce a depășit 1 miliard de euro.

Societe Generale a anunțat, de asemenea, vânzarea a patru dintre subsidiarele sale africane la începutul anului trecut, cu două tranzacții către Vista. Cu toate acestea, banca franceză s-a confruntat cu opoziția din partea guvernelor locale, cum ar fi Republica Congo care a anulat una dintre tranzacții și ministrul de finanțe din Guineea Ecuatorială care și-a exprimat intenția de a bloca o altă tranzacție.

Reprezentanții Societe Generale de la Paris nu au răspuns încă solicitării privind intenția de vânzare a BRD, dar surse din interiorul țării au indicat că o astfel de tranzacție nu este exclusă.

În plus, Societe Generale a anunțat recent un plan de concedieri. Bloomberg și Reuters au raportat că banca se pregătește să desființeze sute de locuri de muncă în Franța, ca parte a eforturilor directorului general Slawomir Krupa de a reduce costurile. Aproximativ 500 de posturi ar urma să fie afectate, conform surselor din interiorul băncii.

În timp ce Societe Generale și alte mari bănci se confruntă cu presiuni pentru a-și optimiza costurile și pentru a se adapta la schimbările din piață, unele instituții, precum JPMorgan Chase, au contracarat tendința generală prin creșterea numărului de posturi disponibile. JPMorgan a adăugat peste 16.200 de angajați și a înregistrat o creștere consecutivă a forței de muncă din 2021.