Pe parcursul săptămânii trecute, bonurile energetice aflate în circulație au primit o nouă plată de 700 de lei pentru fiecare beneficiar.
Sprijinul pentru compensarea facturilor la energie se acordă grupurilor de beneficiari eligibili, pe baza unei liste furnizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) și aprobată de Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicații și Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Cardurile sunt emise și distribuite de către Compania Națională Poșta Română, organizație care asigură și furnizarea de informații către public cu privire la emiterea, distribuirea și utilizarea cardurilor energetice, inclusiv reclamații. Aceste informații, inclusiv motivul pentru care o persoană nu a primit un card energetic, sunt disponibile la call centerul Oficiului Poștal C.N. România: 0319966.
Atât cardurile aferente primei tranșe, cât și cele aferente celei de a doua tranșe, pot fi folosite până la data de 27 decembrie 2023.
Cine beneficiază de ajutor la energie: pensionari cu venitul sub/inclusiv 2000 de lei; pensionari de invaliditate cu venitul sub/inclusiv 2000 de lei; persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venitul sub/inclusiv 2000 de lei; familiile cu alocație de susținere. Media venitului lunar pe membru de familie nu poate depăși 2.000 de lei.
Cardurile energetice oferă beneficiarilor posibilitatea de a-și plăti facturile curente sau restante pentru: energie electrică, energie termică în sistem centralizat, butelie cu GPL propan pentru încălzire (exclus butelie GPL butan pentru uz casnic – gătit), gaze, lemne pentru foc (lemn rotund și despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cm, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, etc.), păcură, peleți și alte materiale doar pentru încălzire (de pildă, apă geotermală, cărbune, brichete rumeguș).
Acte necesare pentru plată: cardul de energie valabil, primit prin Poșta Română, actul de identitate al beneficiarului de sprijin, factura curentă sau restantă.

Ar trebui ca aceste ajutoare sa se acorde în funcție de venitul pe familie și după controale la serviciile de taxe și impozite, deoarece unii dintre ei nu sunt chiar asa de sărmani. unii au cite 2 case, alții fac excursii în străinătate sau au avut terenuri , le-au vindut si acum sunt” loviti” de sărăcie.tot greul este lăsat pe cei care au muncit aproape 50 de ani și au contribuit și cu sume consistente la sistemul de pensii, iar acum dacă au 4000 lei pensie sunt considerați bogați.dar acești oameni au muncit pentru a avea o bătrânețe liniștită.