Bărbat aspirat de motorul unui avion pe aeroportul din Milano
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/motor-avion-scaled.jpg)
Un incident grav a avut loc marți pe aeroportul internațional Milano-Bergamo, unde un bărbat a murit după ce a fost aspirat de motorul unui avion aflat pe pistă. În urma tragediei, zborurile au fost suspendate iar autoritățile au declanșat o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte în care s-a produs accidentul.
Bărbat aspirat de motorul unui avion în timpul pregătirilor de decolare
Potrivit news.ro, care citează publicația Corriere della Sera, bărbatul avea în jur de 35 de ani și se afla pe pista aeroportului când a fost aspirat de motorul unui avion Airbus A319. Aeronava, aparținând companiei spaniole low-cost Volotea, urma să decoleze spre Asturia, în nordul Spaniei.
Tragedia s-a petrecut în jurul orei 10:20, iar aeroportul a suspendat imediat toate operațiunile.
„Operațiunile de zbor pe aeroportul Milano-Bergamo au fost suspendate din cauza unei probleme pe calea de rulare”, a anunțat oficial aeroportul.
Oficialii au mai precizat că ancheta este poliției este în plină desfășurare și nu au dat încă informații despre reluarea zborurilor.
Deocamdată nu se știe dacă victima era angajat al aeroportului, pasager sau o persoană neautorizată.
Cât de periculos este un motor de avion aflat în funcțiune
Acest tip de incident, deși rar, nu este fără precedent. În 2015, pe un aeroport din India, un angajat al companiei Air India a murit după ce a fost aspirat de motorul unui avion în timpul manevrelor la sol. În 2023, un caz asemănător a avut loc în Statele Unite, când un muncitor a fost tras în motorul unei aeronave la sosirea pe o poartă de îmbarcare.
Motivul pentru care astfel de accidente sunt atât de periculoase ține de forța extremă a motoarelor de avion. La doar câțiva metri distanță, puterea de absorbție poate atinge sute de kilometri pe oră, fiind suficientă pentru a trage în interior un adult aflat la mică distanță.
Motoarele cu reacție pot aspira și altfel de obiecte aflate în apropiere, inclusiv resturi, echipamente sau chiar bagaje. Din acest motiv, accesul în zona motoarelor este strict interzis iar personalul de la sol primește instruire permanentă pentru a evita aceste pericole.