Barbu taie în carne vie: supermarketurile, obligate să vândă 70% carne românească de sărbători

Publicat: 18 nov. 2025, 20:29, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
Barbu taie în carne vie: supermarketurile, obligate să vândă 70% carne românească de sărbători
Foto: Facebook

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, cere retailerilor să ofere, în perioada sărbătorilor, o pondere de cel puțin 70% carne de porc românească la raft. Solicitarea vine după o întâlnire oficială cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), la care au participat și conducerea ANSVSA și a Consiliului Concurenței.

Discuțiile lui Florin Barbu cu retailerii au vizat pregătirea pieței pentru vârful de consum din sezonul de iarnă și optimizarea colaborării în lanțul alimentar, în special pe segmentul produselor de origine animală.

Producția internă poate acoperi cererea de sărbători

Ministrul a transmis că, în noiembrie și decembrie, fermele românești au capacitatea de a asigura integral necesarul intern de carne proaspătă de porc, în urma investițiilor realizate în ultimii ani. Oficialul a subliniat și importanța integrării fermierilor în lanțurile de retail, astfel încât românii să găsească mai ușor produse autohtone.

Potrivit AMRCR, obiectivul de 70–75% carne de porc românească la raft este fezabil, în contextul în care producția internă a crescut, iar consumatorii preferă tot mai mult produsele locale.

Investiții de peste un miliard de lei în sectorul suinelor

Florin Barbu a amintit rezultatele Programului de susținere a crescătorilor de suine, derulat în baza Legii nr. 195/2018. Ajutorul de stat depășește 1 miliard de lei și a permis crearea a peste 10.000 de noi locuri de cazare pentru reproducție în fermele românești.

Ministrul a explicat că investițiile au rol strategic, contribuind la reducerea dependenței de importuri și la consolidarea securității alimentare. Cele 25 de contracte de finanțare aflate în derulare sunt așteptate să crească semnificativ oferta de suine autohtone pe piață.

Trasabilitate clară și sprijin și pentru sectorul avicol

Pentru a facilita identificarea rapidă de către consumatori a produselor românești, MADR intenționează să colaboreze cu ANSVSA în vederea clarificării trasabilității cărnii de porc. Totodată, discuțiile au vizat și sectorul avicol, unde România înregistrează un grad de autosuficiență de 120% la producția de ouă.

Retailerii au reafirmat disponibilitatea de a prioritiza producătorii români. George Bădescu, directorul executiv al AMRCR, a transmis că susținerea producției locale rămâne obiectivul principal, mai ales în perioada sărbătorilor, când cererea este în creștere.

Atât autoritățile, cât și retailerii consideră realistă atingerea ponderii de 70–75% carne de porc românească în magazinele din România în luna decembrie