Băsescu acceptă că a fost securist. Nu mai contestă decizia judecătorilor

Publicat: 21 oct. 2022, 13:48, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
Băsescu acceptă că a fost securist. Nu mai contestă decizia judecătorilor

Fostul președinte Trăian Băsecu acceptă hotărârea judecătorilor prin care a fost declarat colaborator al securității și renunță la ultima cale extraordinară de atac.  

Traian Băsescu, a depus la Curtea de Apel București, prin avocații săi, o cerere prin care anunță judecătorii că renunță să conteste, printr-o cale extraordinară, rezultând că acceptă hotărârea judecătorilor.

Reamintim că pe data de 27 iulie, Băsescu a depus la Curtea de Apel București o cerere de revizuire, prin care încerca să obţină anularea hotărârii judecătorilor după ce a fost declarat colaborator al Securităţii comuniste.

Revizuirea este o calea extraordinară de atac prin intermediul cărei, pe baza unor fapte, împrejurări sau probe descoperite după ce judecata a avut loc, se urmărește retractarea unei hotărâri judecătorești civile definitive sau irevocabile și efectuarea unei noi judecăți, conform agepres.ro.

În luna martie, Instanţa supremă a decis printr-o hotărâre definitiv că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă.

Fostul președinte Traian Băsescu a dat note informative la securitate

Sursă foto: grupul.ro

Potrivit CNSAS, fostul preşedinte Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.

Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

„Analizând informaţiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice) şi dreptul la liberă circulaţie (art. 12 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice”, susţinea CNSAS.